Na Veliki Preski odprt 7-čutni muzej Lesarius

27. november 2020 – Na Veliki Preski so v petek, 27. novembra 2020, odprli Lesarius, 7-čutni muzej starih lesarskih rokodelskih poklicevki je nastal na pobudo Centra za zunanjo ureditev in drugih partnerjev istoimenskega projekta Lesarius, ki je bil podprt s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko LAS Srce Slovenije. Na spletnem odprtju muzeja so sodelovali številni sogovorniki – vsi tisti, ki so prispevali k vsebinski zasnovi in sami realizaciji muzeja, ki s svojimi sodobnimi pristopi zagotovo izstopa iz povprečja. Dogodek so poimenovali Lesena doba – sinergija med človekom in naravo. Uvodoma sta Petra Kos in Jože Kos kot ključna snovalca projekta predstavila Center za zunanjo ureditev in se zahvalila vsem sodelujočim za sodelovanje pri projektu Lesarius, ki predstavlja pomembno pridobitev tako za Veliko Presko, občino Litija in za tudi celotno območje LAS Srce Slovenije. Mitja Bratun je kot predstavnik LAS Srce Slovenije izrazil čestitke sodelujočim pri projektu in predstavil vlogo Razvojnega centra Srca Slovenije in LAS Srce Slovenije pri lokalnem in regionalnem razvoju. Navdušenje nad projektom sta izrazili tako Marija Lenart iz Vinogradniškega društva ŠTUC Šmartno pri Litiji kot Mateja Sladič Vozelj iz Turističnega društva Polšnik, ki pozdravljata tovrstne razvojne in povezovalne ideje. Vida Sladič, članica Turističnega društva Polšnik, je predstavila način zbiranja zgodb lesarskih mojstrov – kolarja, mizarja, sodarja, tesarja, rezbarja, strugarja in pletarja, ki prestavljajo podlago za zasnovanje muzeja Lesarius in bodo v muzeju tudi predstavljeni.

 

Arhitekturno in konceptualno zasnovo muzeja je predstavil Tjaž Bauer iz podjetja Civilum, celostno grafično podobo pa Špela Pavlič Kos iz Mizarstva Kos. Za promocijo novega muzeja so partnerji skupaj s Tomažem Praunseisom iz Jaganath produkcije posneli promocijski film, ki je bil ob tej priložnosti premierno predstavljen. Da bi muzej še bolj približali otrokom, ki so ena od pomembnih ciljnih skupin muzeja, je bil zasnovan junak Lesarius, ki ga je predstavila ilustratorka Monika Klobčar. Kot je povedala dr. Maša Jazbec, je skupaj z Raziskovalnim laboratorijem DDTlab in uporabo sodobnih tehnologij junak tudi zaživel. Z Maticem Bernotom s Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje, ki sodeluje z Raziskovalnim laboratorijem DDTlab, je nastala AR aplikacija, s pomočjo katere bodo lahko obiskovalci pobliže spoznali stare lesarske poklice, predstavljene v muzeju.

 

Sledila je še prestavitev dobre prakse podjetij Leitz in Lignorama s strani Boštjana Pogačnika iz podjetja Leitz Slovenia. Partnerji projekta so imeli priložnost obiskati Leitz Austria, ki je vodilni proizvajalec profesionalnega orodja za obdelavo lesa in rešitev za optimizacijo proizvodnje. Pri njij so si ogledali tudi paviljon Lignorama, muzej lesa in orodij, ki je bil prvotno v funkciji avstrijske hiše na zimskih olimpijskih igrah v Naganu na Japonskem. O viziji malih podjetij Mizarstva Kos in Centra za zunanjo ureditev, ki se v razmišljanju ujemata s filozofijo velikih, pa tudi o prihajajoči leseni dobi, ko bo imel les spet pomembno vlogo v vsakdanjem življenju, je spregovoril Jože Kos. V zaključnem delu je sledilo še odprtje muzeja z zahvalami in obljubo, da v muzeju dogodek ponovijo, ko ga bo možno izvesti v živo.

Projekt Lesarius, pri katerem sodelujejo Center za zunanjo ureditev, TD Polšnik, VD ŠTUC Šmartno pri Litiji in Mizarstvo Kos sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada ter Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020.

 

Povezava na spletno stran LAS Srce SLovenije

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.