Prividke podajajo polšniške pripovedi svetu

In je ugledala luč sveta enajsta knjiga našega kulturnega društva. Avtorica Vida Sladič se je podala v čas svojega otroštva in zgodbe, pripovedi o tistem času zapisala in jih tako s knjigo ohranjamo za naslednje rodove. V soboto, 20. maja smo se z avtorico srečali v dvorani na Polšniku  in preživeli lepo kulturno popoldne. Moški pevski zbor Polšnik in Ljudske pevke so nam zapeli šest uglasbenih pesmi Vide Sladič. Aranžmaje za njene pesmi je napisal odlični glasbenik, Nejc Grm in so objavljene tudi v knjigi. Vida je v goste povabila citrarko Pavlo Pavlin, s katero sta prijateljici že od otroških let in sta obe delovni, kulturni ustvarjalki. Program so z gledališkim delom obogatile še mlade igralke Mia Vozelj, Zarja Ribič in Lana Vozelj. Vida je v intervjuju podala veliko modrosti, kratkih in jedrnatih in jih namenila vsem mlajšim generacijam, da bi bilo njihovo življenje lepše. Povedala je, da je bil tisti čas lep ampak, da se ne bi vrnila nazaj, saj je tudi danes lepo. Oblikovalka knjige, Špela Pavlič Kos  je opravila res pomembno delo, saj je s svojimi bogatimi izkušnjami ter odličnimi idejami zgodbi dodala novo vrednost. Poleg vseh starih orodij in predmetov, ki so predstavljeni v knjigi, je nastala tudi slovenska beseda z novim pomenom: "podajač" - oseba za podajanje Prividkinih pripovedi; saj s prebiranjem in razumevanjem zgodb lahko postanete podajalec znanja, vrednot, dediščine in dobrega. Da pa so nastale številne fotografije, sta bili Špeli v veliko pomoč fotografinji Barbara Bučar in Sandra Juvan, ki sta vložili veliko truda, v iskanje, v pravo osvetlitev, postavitev, izbor in tako so skupaj stkale pravo fotografsko zgodbo, ki bo začetek, da nadgradimo delo za ohranitev številnih starih predmetov, ki jih še skrivajo naše kmetije. Za lektoriranje je poskrbela Katarina Juvan, vodja podružnične šole na Polšniku, ki bo zanimive pripovedi prav gotovo predajala še številnim mladim polšniškim generacijam. Vida Sladič je bila zelo vesela, da sta je povabilu odzvali njena učiteljica Stanka Grbec, ki je polšniške otroke poučevala v letih od 1958-1970 ter podžupanja Občine Litija, ga. Lijana Lovše. Sledilo je družabno srečanje, s prepevanjem in tudi plesom. Posladkali smo se z dvema odličnima tortama in domačimi dobrotami ter nazdravili izidu nove knjige in Vidinemu 70. rojstnemu dnevu!

"Prividke, Polšniške pripovedi za prihodnost so prepletanje dobrih zgledov, ki so osnova za razvoj skupnosti." je zapisal Jože Kos v uvodni besedi. Zgodbe, pesmi in fotografije Prividk nas popeljejo nazaj v čas, ki ni tako daleč stran in hkrati so popotnica za prihodnost, katero moramo graditi na vrednotah in spoštovanju preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. "Vida, hvala za  za pogum, za vložen trud, za navdihe in neverjetno energijo, s katero bogatite naš kraj." je ob koncu slovesnosti povedala predsednica kulturnega društva, Tanja Ribič.

Kulturno društvo Pavle Voje Polšnik se zahvaljuje vsem sponzorjem, ki ste podprli izdajo te knjige:

AVTOTEHNA VIS IN MAHKOVIC, D.O.O. SPODNJI LOG

ELEKTROMONTAŽA REPOVŽ DRAGO, POLŠNIK

ELES, D.O.O. LJUBLJANA

GOSTILNA JUVAN, ANA MARIJA MAJCEN POLŠNIK

KOMBI VOZ, SEDEVČIČ SREČKO POLŠNIK

KOMUNALA ZAGORJE

KOTAR MIRKO POLŠNIK

MIZARSTVO KOS, JOŽE KOS POLŠNIK

MONTAŽA PIP IN INSTALACIJ, FRANCI KAPLJA POLŠNIK

OBČINA LITIJA

OBČINA ZAGORJE

SMRKOLJ JOŽEF

SPRIPS D.O.O. MLINŠE

TESARSTVO, KROVSTVO BUČAR ANTON POLŠNIK

TESARSTVO HRIBAR, HRIBAR ROMAN POLŠNIK

-----

HVALA TISKARNI TORI IZ TRBOVELJ ZA POPUST PRI TISKU!

HVALA SPARU LITIJA ZA SPONZORSKO TORTO!

HVALA ROŽICI, PETRI PLANINŠEK ZA ROŽE ZA DEKORACIJO ODRA! 

VELIK HVALA VSEM! 

Še enkrat hvala vsem nastopajočim: MoPZ Polšnik z vodjo Žigo Torijem, Ljudskim pevkam s Polšnika, citrarki Pavli Pavlin, Zarji, Mii in Lani. Hvala Nejcu Grmu za aranžmaje pesmi.  Hvala mojima sodelavcema Jožetu Kosu in Tanji Ribič. Skrbeli smo za organizacijo in povezovanje, da so se povezale prave energije in da so bili pravi ljudje na pravem mestu, ob pravem času. In vse to se je poklopilo, da je knjiga ugledala luč sveta. Omeniti moram še, da se je naslova Prividke  spomnila Vidina hčerka Katja. Hvala vsem, ki ste posodili stare predmete in orodja za fotografiranje: Martina Medved, Evgen Povše, Boštjan Juvan, Lado Mandelj, Tanja Bučar, Jože Bevc, Jože Majcen, Gričar Franc, Jože Kos in Srečko Novak. Še posebej hvala Hiši Juvan v Tepah  za odstopljeni prostor za naš atelje, ter vsem pomočnikom pri fotografiranju: Peter Juvan, Andrej Juvan, Vida in Jože Sladič, Tomaž Vozelj, Danica Juvan, Tanja Ribič, Mateja Sladič-Vozelj.

Hvala tehnični ekipi, ki je skrbela za pripravo in izvedbo dogodka: Tomaž Vozelj, Tanja Bučar, Barbara Bučar, Tejčka Vozelj, Uroš Ribič, Špela Pavlič Kos, Damir Pavlič ter vsem, ki ste po prireditvi pomagali pospravljati. Domače dobrote pa so napekle: Mimi Kuhelj, Marija Vozelj, Tončka Borišek, Marinka Poznajelšek (domači kruh), Milena Vozelj, Vida Sladič, Tejčka Vozelj in Mateja Sladič-Vozelj.  Hvala za nepogrešljivo pomoč.

Prividke povezujejo. Našle so se prave energije med ljudmi, ki so začutili, da so zgodbe pomembne za nas in naše naslednike. Povezana energija se podaja naprej. Se deli in množi. Skozi zgodbe, skozi pripovedi, skozi delo, skozi občutke, ki nam prinašajo zadovoljstvo, da smo na Polšniku zopet naredili nekaj velikega.  

Foto: Barbara Bučar 

Knjigo lahko kupite v Gostilni Juvan na Polšniku ali naročite po povzetju, cena 18€. Pišite nam na kulturnodrustvo@polsnik.si, ali pokličite: 041 370 680 (Tanja) ali 041 992 143 (Mateja). 

  

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.