Predsednik RS Borut Pahor na srečanju podružničnih šol na Polšniku

Še vedno polna vtisov pišem tale članek, čeprav z majhno zamudo, ampak nič zato. Saj po spletu odmeva nepozabno polšniško srečanje, ki se je zapisalo v zgodovino našega kraja. Polšnik je namreč v četrtek, 4. maja 2017 obiskal predsednik države g. Borut Pahor. V našem kraju je  potekalo 7. srečanje podružničnih šol  Polšnik, Svibno, Dole pri Litiji, Podkum, Sava, Čemšenik in Dobovec in tudi predsednik RS se je odzval povabilu naših učencev. Na tovrstnih srečanjih je vedno lepo in če svoj obisk napove še predsednik države ... No, to pa ni kar tako. Goste, šolarje iz drugih podružničnih šol, so najprej sprejeli naši učenci in jih pogostili z domačimi dobrotami, ki so jih spekle mame in babice naših šolarjev. Na delavnicah so nato izdelovali lesene izdelke.Material in elemente za izdelke je prispevalo Mizarstvo Kos, dijaki Srednje lesarske šole iz Ljubljane pa so izdelke naredili (nažagali, navrtali, izrezali na laserju), otroci pa so jih s pomočjo mentorjev iz lesarske šole in učiteljev sestavili in zlepili. Nastali so leseni avtomobilčki, letala, kozolci, ptičje hišice in otroci so v izdelovanju res uživali. G. Jože Prah iz Zavoda za gozdove Slovenije je s svojim bogatim znanjem priskočil na pomoč pri izbiri in sajenju dreves. V pričakovanju g. predsednika je namreč vsaka šola zasadila svoje drevo v novem polšniškem drevoredu in dela tako vse dopoldne ni manjkalo. Ob 10.30 pa so otroci z vodjo šole, Katarino Juvan, dočakali g. Boruta Pahorja. Kot je povedal v svojem govoru, je navdušen nad našim lepim krajem, poudaril je pomembnost delovanja podružničnih šol in videli smo, da je užival v kratkem kulturnem programu, ki so ga pripravili naši šolarji in otroci iz vrtca. Seveda smo skupaj z njim naredili eno skupinsko fotografijo, ki bo lep spomin na nepozaben dogodek. Vendar se naše srečanje s predsednikom ni končalo s fotografiranjem, ampak z delom, tako kot je v navadi v našem kraju ter v predsednikovem kabinetu.  Skupaj z učenci je zasadil lipo, osmo drevo v našem drevoredu. Drevored, iz katerega razgled sega vse do Triglava, še enega simbola slovenskega naroda.

Vedno več podružničnih šol se boji za obstanek v domačih krajih. Denar ne bi smel biti ključni dejavnik pri izobraževanju naših otrok. Vedno ponavljamo, da so otroci naše bogastvo, potem pa v bistvenih odločitvah pogorimo. Tudi starši smo tisti, ki se moramo zavedati, da otroka največ naučimo v zgodnji mladosti in k tej vzgoji sodi tudi spoštovanje domačega kraja in slovenskih korenin. Podružnične šole dokazujejo, da so pomembne, da jih ne more nič nadomestiti, da so ključnega pomena za razvoj in gradnjo kvalitete bivanja na podeželju. G. predsednik je skozi povabilno pismo začutil, da ga medse vabijo preprosti in odprti ljudje, ki razumejo pomen vzgoje otrok v domačem kraju. In njegov obisk v našem kraju je potrdil, da mu ni le za volilne glasove. Slišal je sporočilo učiteljev, videl odprtost ter iskrenost otrok in verjamem, da bo s svojim delom lahko pripomogel pri odločitvah o ohranjanju oz. gradnji podružničnih šol v majhnih krajih. Navdušen je bil tudi nad skupno pesmijo Življenje je lepo (A. Godec), ki nam podaja lepo sporočilo in ji je vredno prisluhniti. TUKAJ. Ob pripravah na ta dogodek, ko se je več kot 170 otrok iz majhnih krajev srečalo z g. predsednikom, smo se veliko naučili. Tako učitelji, kot otroci ter njihovi starši in vsi, ki so dodali delček k celoti. Vedno je tako, sodelovanje in povezovanje nam prinaša zadovoljstvo, da smo naredili nekaj dobrega. Nov drevored bo zgled povezovanja in nam bo nudil počitek, v katerem se bomo lahko naužili novih energij, čistega zraka in lepih razgledov po opravljenem delu v novih projektih, ki nam jih bo prineslo življenje.  

Hvala vam, g. Borut Pahor in vsem vašim sodelavcem v predsedniškem kabinetu, za obisk v naši lepi vasici. Bilo nam je v veliko čast. Ostanite takšni kot ste. Vašim naslednikom podajate nova merila, ki v ospredje postavljajo preproste, srčne in iskrene ljudi.  

Hvala Katarini Juvan, vodji PŠ Darinke Ribič Polšnik, za pogum, delo in organizacijo ter njenim sodelavcem v OŠ Litija, Zavodu za gozdove in g. Jožetu Prahu za drevesa in pomoč pri sajenju, Mizarstvu Kos za les za izdelke, Srednji lesarski šoli Ljubljana za izdelavo polizdelkov iz lesa, KTCR Radeče, (pobudniki srečanja podružničnih šol), vsem mamicam in babicam za peko peciva, fotografinjam Barbari in Sandri in polšniškim zvestim pomočnikom pri izvedbi dogodka (Tomaž, Sabina, Boštjan, Tina, Tejčka in Mateja ter šolarji višjih razredov Gašper, Andrijana, Luka, Lana, Lovro, Mia, Gaj, Julija, Jon, Barbara in Nejc).

Da pa je bilo vse pripravljeno, kot se šika, smo dan pred dogodkom poskrbeli:  Aleš, Andrej, Tomaž, Zvonko,  Boštjan, Petra, Katarina  (organizatorka), Tejčka, Igor, Katja, Nejc, Gaj, Lana, Jon, Mia, Andrijana, Julija, Lovro, Tinkara, Neža in  Mateja. Hvala tudi gasilcu Darku  za osvežilno pijačo. Pokosili smo, pograbili, pometli, pobirali smeti in seveda skopali 8 lukenj (celo malo prevelikih) za celoten drevored. Ni nam bilo žal časa za to opravljeno delo, saj smo se imeli kljub obilici nalog zelo lepo.

Nekdo je na našo FB stran zapisal, da postajamo "srce Slovenije". Srčnost nas združuje in to vidijo ljudje izven našega kraja. Delamo majhne korake po poti, ki nas gradi in bogati. In verjamem, da se ob tem majhnih korakov učijo tudi naši otroci. In to nas osrečuje. To pa je bistvo življenja, kajne?       

SPOROČILO ZA JAVNOST S PREDSEDNIKOVE SPLETNE STRANI

GOVOR PREDSEDNIKA DRŽAVE NA POLŠNIKU

Posnetki: Sandra Juvan

Foto: Barbara Bučar in Mateja 

 

 

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.