Evropski projekt Erasmus + tudi na Polšniku

OŠ Litija se je pred dvema letoma pridružila evropskemu projektu Erasmus +, v katerem sodeluje, se izobražuje, povezuje, raziskuje in obiskuje 8 evropskih držav: Finska, Poljska, Bolgarija, Turčija, Slovenija, Grčija, Latvija in Španija. Čast gostiteljice je letos aprila (od 2.4. do 7. 4.) pripadala Sloveniji, torej OŠ Litija. Koordinatorica in srce projekta je Polšničanka Nevenka Mandelj, knjižničarka v OŠ Litija, ki je s pogumom, predanostjo, optimizmom, trdim delom in z velikim srcem popolnoma predana delu z otroki. Skupaj z odlično ekipo sodelavcev v OŠ Litija našim otrokom omogoča nepozabne in bogate izkušnje, skozi katere se jim odpira nov pogled na življenje. Na Polšniku smo tri družine v svoje domove sprejele učence iz drugih držav. Pri Juvanovih sta domovala Hubert iz Poljske in Oguzhan iz Turčije, pri Bučarjevih Dawid iz Poljske in pri Vozljevih Marta, prav tako iz Poljske. V dopoldanskem času so spoznavali naš učni sistem v šoli ter si ogledovali Slovenijo, v popoldanskem času pa so preživeli čas z družinami. Ker smo pri nas gostili športnike, smo seveda tako organizirali tudi naše skupne popoldneve. V ponedeljek je bila na asfaltnem igrišču odigrana mednarodna tekma (Poljska, Turčija, Slovenija) in tudi v sredo so se naši gostje pridružili treningu naše nogometne ekipe na Koprivniku. Petek (7.4.) je bil dan, ko smo vse goste (24 učencev in 20 učiteljev) gostili na Polšniku. Učiteljem je bil predstavljen način učenja (več razredov v kombinaciji), otroci pa so se ukvarjali s športnimi aktivnostmi v dvorani. Po kosilu so naši gasilci pripravili gasilsko vajo. Najprej so s staro brizgalno gasili veterani, potem pa je s tovornjakom pridrvela še desetina z novo opremo. Gostje so se lahko pomerili v vaji z vedrovko in zbijanje tarče jim je zelo dobro šlo. Naučili pa so se lahko tudi, kako se veže vozle. Največje veselje so jim naredili gasilci, ko so prikazali gašenje z gasilno peno. Obmetavanje s peno je prineslo med otroke veliko navdušenja, malo manj pa med učitelje. In verjetno si bodo tudi zato Polšnik zapomnili za vse večne čase. Za zaključek obiska na Polšniku je zaigral še ansambel Črički in vsi so odlično zaplesali polko. Mnogi se niso mogli nagledati naše narave in so uživali v sončku ter čudovitih pomladnih barvah.

Učitelji osmih držav, ki vodijo projekte, so učitelji z velikim srcem, saj se poleg svojih rednih obveznosti predajajo tudi delu, ki njihovim učencem prinaša veliko lepega. Iskreni, srčni in delovni ljudje, ki so predani svojemu pravemu poslanstvu. Nevenka se še mogoče ne zaveda, kako pomembno delo opravlja. V projekt vlaga ogromno energije in vidi se, da mu je predana z vsem srcem in dušo. Starši smo ji neizmerno hvaležni za to izkušnjo, ki bi jo z veseljem še večkrat ponovili. Hvala tudi ravnatelju Petru Strletu ter ekipi delovnih učiteljev OŠ Litija, ki Nevenki stojijo ob strani. Za naše otroke je to res neprecenljiva izkušnja. In kot je zapisal Boštjan Juvan v enem od naših številnih starševskih dopisovanj: "Družba, ki temelji na medkulturnem dialogu in izobraževanju, ima dobre temelje, da se razvije v strpno in tolerantno sredino, kjer bomo vsi bolj zadovoljni." In tega si v današnjem času želimo vsi. Tovrstni projekti so temelj za razumevanje sočloveka in naših osnovnih potreb po spoštovanju, sprejemanju drugačnosti, strpnosti in predvsem ljubezni, ki je bila najmočnejša vez med vsemi sodelujočimi: učenci, učitelji in družinami gostiteljicami.


Teden je prehitro minil. Naše slovo na letališču je bilo ganljivo. Vsi smo iskali robčke ter sončna očala :) . Otroci so se navezali drug na drugega in moram priznati, da je bilo tudi nam staršem hudo ob njihovem odhodu. Tudi tistim "najmočnejšim" so se orosile oči.

Ostali so nam nepozabni spomini in gore fotografij, ki nas bodo spominjale na ta teden. Hvala še enkrat Nevenki za pogum, da se je lotila tega projekta. Hvala tudi vsem ostalim družinam gostiteljicam iz Litije in okolice za naša prijetna skupna druženja. Piknik menda kmalu sledi!

Foto: Barbara Bučar, Katarina Juvan, Mateja       

 

   

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.