Polšniške kreacije - natečaj 2014 - podeljene nagrade

Turistično društvo Polšnik in Krajevna skupnost Polšnik sta v juniju razpisala natečaj za kreacijo polšniškega piškota/kruha/potice/peciva. Na natečaj sta se prijavili dve kreatorki in ker sta bili res kreativni, smo se na sestanku UO TD in sveta KS odločili, da za trud, kar obema podelimo denarno nagrado. To sta si res zaslužili, kar mi lahko potrdijo vsi, ki so poskusili nove dobrote.

Namen natečaja je bil vzpodbuditi kreativnost naših gospodinj saj vemo, da znajo marsikaj dobrega narediti. Namen je bil ustvariti lasten proizvod, ki bo postal prepoznaven kot blagovna znamka našega področja.  Pomemben dejavnik razpisa je bil tudi, da uporabijo čimveč domačih sestavin, še posebej tistih, ki jih lahko pridelamo doma ali zrastejo na Polšniku.   Želeli smo  vzpodbuditi razmišljanja o prednostih in kvalitetah ljudi iz našega kraja. Pomembna nadgradnja izdelka je bila tudi zgodba, ki naj bi se povezovala s krajem in materiali, ki so vključeni v izdelek.

Verjamem, da ni bilo enostavno.  Pogum in kreativnost sta si upali  Romana Repovž in Špela Pavlič Kos. In uspelo jima je 100%. Odlični okusi, izvirne oblike  in same pohvale obiskovalcev - preizkuševalcev. Vsaka kreacija ima tudi svojo zgodbo in te si lahko preberete v nadaljevanju. Če pa bi želeli dobrote preizkusiti, pa se dogovorite s polšniškima kreatorkama. (verjemite, da vam ne bo žal!)

Romano Repovž poznamo kot odlično pekarico domačih dobrot. Vedno nam priskoči na pomoč, kadar kaj dobrega potrebujemo za pogostitve na naših prireditvah. Njeni izdelki so poleg okusa tudi lično izdelani in jih je prav veselje pogledati (kaj šele okusiti!).

Špela Pavlič Kos sicer v širših domačih krogih ni poznana kot pekarica. Tisti, ki pa jo bolje poznamo vemo, da temu ni tako. Poleg izjemnih oblikovalskih idej, odličnega glasbenega znanja (in še marsikaj) je tudi fenomenalna  ustvarjalka domačih dobrot.

Obe sta dokazali, da se zmore, če se hoče. In vsi smo bili navdušeni nad prvimi polšniškimi kreacijami. Čestitke obema! In naj bosta za zgled tudi ostalim, ki pa bi mogoče sodelovali na naslednjem natečaju. Poskusite kaj ustvariti, verjetno sploh ne veste, kaj vse se skriva v vas.

O KREACIJAH:

Kreatorka: Romana Repovš:

POLŠNIŠKI OBROČKI

Živim v zelo lepem kraju in večkrat si dušo napolnim s sprehodom na Glinjek.
Pravim, da naredim "en krog".
Krog kot razširjena pika simbolizira popolnost in  homogenost. In vse to ponuja narava na moji krožni poti. Grmički polni lešnikov in gozdnega sadja ter sadna drevesa, ki nudijo veliko bogastvo. To bogastvo  spreminjam  tudi  v slastno domačo marmelado.
Piškotke  sem poimenovala Polšniški obročki (prstan), kar pomeni tudi zvestobo. Zvestobo domačemu, doma pridelanemu.  Predstavljajo povezovanje in sodelovanje, kar naj bi ostala vrednota našega kraja.
Polšniški obročki bodo postreženi na lesenem okroglem krožniku, ki bo predstavljal čas, kot brezkončen urejen simbol povezovanja preteklosti in sedanjosti.  Slastni domači obročki pa nas bodo popeljali v svet novih okusov in neodkritih možnosti.

-----------------------------------------------

Kreatorka: Špela Pavlič - Kos:

MEEDeni srčki
Medenjaki Elegance, Eksistence in Designa

Srce je bogastvo, ki se ne prodaja ali kupuje, temveč daruje. Flaubert
Srčnost in povezanost sta vrednoti Polšničanov. To je dežela zgodb.
Srca, ki bijejo v prostovoljcih kraja so velika, razvija pa se tudi
njihov človeški potencial.
Znanja in spretnosti, ki jih nosimo so pravo bogastvo.
MEEDeni srčki so hvalospev prostovoljcem, predstavljajo njihovo predanost, obstoj, unikatnost, ... Ustvarjeni so samo za “darovanje”, poklon, zahvalo. So kreativni prestiž in unikatni designerski izdelek.
Ne da se jih kupiti.


MEDVEDJI KOS
kremno-medena simfonija s tepkino čežano


Sladica Medvedji kos simbolizira dve živali, ki hlastata in žvrgolita po Polšniških gozdovih. Medveda in kosa. Hkrati predstavlja najuspešnejši mizarstvi v KS Polšnik. Mizarstvo Medved-Otmar in Mizarstvo Kos.
Medvedji kos ni majhen kos, zatorej je sladica nasitno-osvežilne narave. Sestavine so izbrane po medvedjem okusu in lokalnega izvora. Med in hruške. Trden spodnji del rjave barve je iz krhkega pirinega testa ali polnozrnatih piškotov (brez pečenja), kremno-medeni nadev je sirno-smetanove sestave, zgornji rumeni del, pa predstavlja hruškino osvežitev.
Sladico Medvedji kos bi postregli na lesenem hruškovem deblu, kjer bi bila vžgana velikost (kos) sladice ter medvedja šapa.

 
GLIS GLIS
polšji kruh

Ime Polšnik je povezano s polhi. Tako kot je življenje v kraju povezano v osmih skupinah (društvih), tako polhi prebivajo v skupnih polšinah. Ime kruha Glis glis izhaja iz latinskega imena za navadnega polha, ki se prehranjuje z gozdnimi semeni in sadjem.
Kruh bi zamesili, zgnetli, pustili vzhajati ter ga oblikovali
v osem zavitih klopčičev, ki ponazarjajo polhe v zimskem spanju.
Lahko bi se vsak klopčič razlikoval v drugi sestavi moke.
Znanje o peki kruha izhaja tudi iz naših krajev. Vsaka stara hiša je imela “hišo” in v njej krušno peč. Žal je “krušnih” pekaric danes malo in s tem proizvodom - GLIS GLISOM, polšjim kruhom, pečenim v taki peči,
bi lahko to tradicijo oživeli.
Nadgradnjo polšjega kruha pa predstavljajo tudi kvalitetne lokalne sestavine ekološkega izvora in v prihodnosti več posejanih žitnih polj.

 

HVALA OBEMA ZA SODELOVANJE, POGUM IN KREATIVNOST!

Foto: Barbara Bučar in Lana Vozelj

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.