Srečanje je sreča

"Srečo opisujejo kot stanje duha ali občutke, ki jih zaznamujejo zadovoljstvo, užitek in veselje. Srečni smo, kadar ugodje prevlada nad nelagodjem.  
Ker se ljudje najbolje počutimo takrat, ko delamo tisto, v čemer smo dobri (ali najboljši), zato ljudje v zanosu spadajo med najsrečnejše na svetu. " (vir: revija Viva)

Na letošnjo temo se je dalo veliko govoriti. Pa vseeno sreča velja za najbolj nerazumljen fenomen na svetu: vsakdo bi jo rad dosegel, vendar se zdi, da o njej nihče ne ve nič.

Mi smo preživeli večer poln glasbe, plesa, prepevanja in lepih misli. Šolarji so pripravili kar tri točke. V prvi so predstavili  čudovito zgodbo Shela Silvesteina z naslovom Drevo ima srce. Vsakdo, ki je prisluhnil, je v njeni skromnosti in preprostosti lahko našel veličino življenja. Če še niste prebrali, priporočam. Naši najmlajši so zelo srečni, ko nastopajo. To se jim je videlo na njihovih obrazih in izvedeli smo kdaj so najbolj srečni. Vsi skupaj smo zapeli tudi pesmico Mi se imamo radi. Vili Hribar se že nekaj let v glasbeni šoli uči kitare in predstavil se nam je kar z dvema pesmima, eno instrumentalno, ob drugi pa je tudi korajžno zapel (Vem, da danes bo srečen dan). Šolarji so zaplesali nam še neznani ples semba, ki prihaja iz Angole. To je daleč v Afriki, kjer živijo ljudje, ki jih osrečujejo že najbolj preproste stvari kot so glasba in ples in brez katerih pri njih ni življenja. Maja Kralj je zaigrala tudi na klavir in slišali smo lahko, da postaja odlična pianistka. Seveda na prireditvi o "sreči" ne sme manjkati zimzelena slovenska pesem Sreča na vrvici. Posebej za to priložnost je novo pesem napisala Vida Sladič (spodaj). Veliko lepega je o sreči povedala tudi predsednica  KO RK Polšnik, Olga Repovš. Za zaključek  je zaigrala harmonika. Njen meh je raztegoval Žan Žak Hribar, ki nas vedno lepo preseneti. Program so vodile Maja Kralj, Neja Dolar in Barbara Bučar.
Hvala vsem nastopajočim: šolarjem s Katarino, Melito, Darinko in Vilijem, otrokom iz vrtca z Veroniko in Mojco, vsem trem voditeljicam, instrumentalistom: Maji, Viliju in Žanu ter seveda članicam RK za organizacijo.

Vida Sladič: SREČA

Nesrečnik sprašuje:
Kje si sreča, kam si šla?
Kje naj te iščem, kje si doma?
Ali si v gozdu, morda na polju,
ali si v gorah, ali v vesolju,
kaj če odšla si v kakšen tuj kraj,
ali boš našla pot spet nazaj?
Sreča oglasi se, res me zanima,
vrni se, vrni, še preden bo zima.

Od nekje zaslišal je glas:

Nikar me ne išči, tam kjer me ni,
poglej okrog sebe, na majhne stvari.
Tam me boš našel, če boš le hotel,
če skromnost gojil boš, me boš kmalu imel.
Glej, rožice že razcvetele so se,
nanj rosa nanizala biserov je,
so jih obiskali metulji, čebele,
in z drevja so drobne ptičke zapele.
Prijatelj ti je pozdrave poslal,
otroček se v zibelki je nasmejal,
še kuža ti z repom pomaha v pozdrav,
pa muc oglasi se s svojim mijav.
Takole star' boš pregovor prebral:
Vsak je svoje sreče kovač,
zato ne išči denarja, zlata in palač.

Kdor sam si svojo srečo kuje,
ne tarna in ne obupuje,
ampak  z drugim jo  deli,
saj sreča s tem se pomnoži.


Foto: Tanja Bučar in Mateja

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.