Defibrilator na Polšniku

akcija Podružnične šole Polšnik in Vrtca Polšnik
O projektu

Spoštovani! 

Zelo hitro nam je uspelo zbrati sredstva za nakup defibrilatorja. Defibrilator je bil 28.3. 2013 montiran na steno PŠ Polšnik!

 

Zahvala gre pobudnikom, koordinatorjem in vodjem projekta: učencem in malčkom iz vrtca ter seveda učiteljicam in vzgojiteljicam PŠ in Vrtca Polšnik, ki so vložili veliko energije in dela, da so s pomočjo donatorjev,  društev ter krajevne skupnosti projekt zaključili v tako kratkem času. Hvala vsem.


Omarica je pod video nadzorom in tako ščiti napravo pred krajo.


Da bomo v nujnih primerih res pripravljeni, se lahko pridružite tudi IHelp gibanju!

 

--------------------------------------

O začetkih akcije:

Starši otrok Podružnične šole Polšnik in otrok iz vrtca Polhek Polšnik so na prvem roditeljskem sestanku v mesecu septembru 2012 sklenili, da bodo zbirali denar za nabavo defibrilatorja. Enkrat mesečno (lahko tudi večkrat) se bodo otroci prostovoljno odpovedali čokoladi ali bonbonom in denar namenili za nakup naprave, ki rešuje življenja. Ob tem bi otroke spodbujali k razmišljanju o življenju, okolju in zdravju, razvijali bi koristne navade in solidarnostni čut. Otroci bodo zbirali tudi star papir, prodajali izdelke, ki jih bodo naredili v šoli, na stojnici, ko bo pohod Od cerkvice do cerkvice. V mesecu decembru pa bodo izkupiček prodaje od novoletnih čestitk in daril namenili tudi v ta namen.


Pri akciji so se povezali s Krajevno organizacijo Rdečega križa, ki bo pomagala pri nakupu naprave. Prav tako pa bo poskrbela za izobraževanje na temo Prva pomoč pri zastoju srca. Pomagali bodo poiskati tudi večje sponzorje, ki bodo pripravljeni priskočiti na pomoč pri zbiranju denarja. Pri zbiranju denarja bodo pomagala tudi ostala društva s Polšnika.

O DEFIBRILATORJU:

Avtomatski defibrilator je naprava, ki prepreči fibrilacijo srca, s tem da preko elektrod, ki jih namestimo na sprednjo steno prsnega koša, ustvari močan električni sunek, ki »resetira« srce ter omogoči njegovo normalno bitje. Opremljena je z nazornimi slikovnimi prikazi uporabe ter nas tudi glasovno vodi (v slovenskem jeziku). Za razliko od defibrilatorjev, ki jih prikazujejo v raznih medicinskih nadaljevankah in so zapleteni za uporabo, so AED izredno preprosti saj sami analizirajo srčni ritem in presodijo, ali je potreben šok. Potrebno je samo namestiti elektrode ter slediti navodilom.

Defibrilator bo nameščen na zunanji strani Podružnične šole Darinke Ribič Polšnik. Naprava bo varovana in ogrevana ter varno spravljena v nerjaveči omarici.

Prostovoljne prispevke zbirajo polšniški šolarji in otroci iz vrtca.

Več informacij dobite na telefonski številki PŠ Polšnik 01-8973-101 ali na el. naslov: os-polsnik@guest.arnes.si.

Bodimo vsi za zgled in naj naša dobrodelnost ne pozna meja.

Akcije

V soboto, 6. aprila je potekalo izobraževanje o uporabi defibrilatorja! Kako je bilo, si preberite tukaj.

-----------------------------------

O izvedenih akcijah:

Novembrsko - decembrska akcija je dobro uspela. Na hodniku vrtca smo postavili novoletni bazar. Izdelki, ki smo jih s starši in otroki naredili na novoletni delavnici, so krasili hodnik. Prav tako pa so bili naprodaj vsem obiskovalcem šole, vrtca in različnih prireditev. Prodali smo ogromno izdelkov z delavnic: vrečke, škatle, angele ter venčke. Ves denar bo namenjen nakupu defibrilatorja za Polšnik. Ideja o izdelovanju lutk iz rabljenih otroških  nogavičk in žabic je padla na plodna tla. Prvi izdelek, ki smo ga poimenovali kar Defi, je izdelala mamica Katja Pozanajelšek. Nato se je "proizvodnja" pričela.  

Vsak novembrski in decembrski ponedeljek popoldan (v času otroškega nogometnega treninga) smo se zbrale mamice in babice v šoli in ker dve uri skupaj šivale. Druženje je bilo vedno prijetno, saj smo ob čaju, kavici in piškotkih naredile tudi nekaj dobrega. Mamici Katja in Mira sta bili tisti, ki sta izrezali kose iz nogavičke, naloga ostalih pa je bila polnjenje Defijev ter šivanje delov skupaj, nato pa krasitev obraza in šivanje kapice ali pa frizure. Defiji so dobili tudi svoja imena. Pri oblikovanju osebne izkaznice nam je pomagala Špela Kos, tako da je vsak Defi dobil svoje ime, na obesku okrog vratu pa je bil izpisan tudi datum rojstva ter njegovo poslanstvo. Pri pridobivanju nogavic nam je na pomoč priskočil tudi vrtec iz Postojne, ki je v ta namen daroval veliko vrečo nogavic. Hvala tudi gospe Janji iz Hrastnika, ki je prav tako priskočila na pomoč pri šivanju in rezanju Defijev. Izdelali in poimenovali smo preko 90 Defijev in skoraj vsi so v decembrskem času našli svoj novi dom." Je zapisala učiteljica Katarina Juvan.

Še enkrat hvala Katji, ki je izdelala več kot tretjino Defijev čisto sama ter seveda ostalim šiviljam in pomočnicam: Miri Novak, Izi Tomašič, Mariji Vozelj, Vidi Sladič, Petri Petrič, Stanki Rozina, Lauri Horvat, Mateji Vozelj, Sonji Fele, Zdenki Pečnik-Podrenk,  Katarini Juvan in Mateji Sladič-Vozelj. 

 

------------------------------------------

In kako je bilo ob njihovem rojstvu? Kliknite  tu.

 

.............................................................................................

Obsežnejša akcija zbiranja prostovoljnih sredstev, ki je potekala ob pokopališču na Polšniku ob Dnevu  mrtvih  je odlično uspela. Tukaj si preberite o dvodnevni akciji.

Datoteke, povezave

V nadaljevanju tega stolpca so objavljene morebitne povezave in dokumenti povezani s projektom.