Bili smo na premieri filma o Polšniku

Več kot eno leto se je snoval film in 12. januarja je bil premierno prikazan številnemu občinstvu v dvorani na Polšniku. Abrahamov ključ Srca Slovenije - izkušnja povezane vasi za slovensko prihodnost nosi naslov in je film z zgodbo o Polšniku, o ljudeh, o povezovanju in sodelovanju.

Voditelja večera Tanja Ribič in Anže Gospeti sta številne gledalce odlično popeljala skozi skoraj 2 urni program.  Zapeli so pevci Moškega pevskega zbora Polšnik, pod vodstvom Žige Torija,  nato pa je s fanfarami oživelo filmsko platno.  Pogledi na našo vas s helikopterja, intervjuji krajanov, srčna zgodba obnove orgel, povezovanja krajanov in generacije 1959 Abrahamovega ključa Srca Slovenije v 45 minutah pripovedujejo zgodbo, ki s svojo vsebino poveže različne dejavnosti, zgodovino, dobrodelnost, glasbo, multivizijo, fotografije ter razmišljanja skozi bogastva, ki jih imamo čisto blizu in jih velikokrat ne znamo videti. Težko je vse na kratko opisati, zato je film vreden ogleda. Poleg tega pa je DVD-ju priložena tudi knjižica s celotno zgodbo o filmu. Številni sodelavci v projektu so se pridružili idejnemu vodji Jožetu Kosu na odru, ki je poudaril, da sam, brez znanja, energije in truda vseh sodelujočih, izvedba projekta ne bi bila mogoča. Njegova želja je bila, da bi s filmom naredili nekaj pozitivnega, da se vzpodbudi nova razmišljanja o zgodbah, ki se pišejo med nami. Bila bi tudi velika škoda, da gredo dobre zgodbe v pozabo in da dogodki, ki so za marsikoga samoumevni, dobijo drugačen pogled. Za uspešno izvedene projekte v zadnjih letih, ki so na Polšnik in v Občino Litija prinesli nova znanja in izkušnje je župan Občine Litija g. Rokavec, Jožetu Kosu podelil Litijski srebrnik. Abrahamov ključ Srca Slovenije nadaljuje s tradicijo in letniki 1962 so ob koncu prireditve ključ predali naslednji generaciji, generaciji 1963.

Družabno srečanje se je nadaljevalo pozno v noč s klepetom ob kozarčku ter odličnimi piruškami, ki sta jih napekli Tončka Borišek in Marija Vozelj.

Zahvaljujemo se Javnemu zavodu za kulturo Litija za posojo tehnične opreme za izvedbo premiere, ter Mateju Bračunu za tehnično pomoč.

Pomemben projekt je za nami. In odpirajo se nam nova vrata, ki prinašajo nova doživetja. Sodelovanje pri ustvarjanju filma je bilo za vse sodelujoče gotovo posebno doživetje. Vloženo je bilo ogromno truda in dela. Spoznavali smo se na različne načine in pridobivali nove izkušnje, ki nam jih nihče ne more vzeti. 


Več o sodelujočih v filmu in o nakupu DVD-ja...

Avtorica fotografij: Barbara Bučar

 

Projekt sponzorira Evropska unija

 

 

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.