V Langeneggu v Avstriji smo prevzeli evropsko nagrado in navdušili obiskovalce

21. in 22. septembra smo se Polšničani udeležili podelitve evropskih nagrad v avstrijski vasi Langenegg. S pomočjo Centra za razvoj Litija se je naša vas Polšnik v začetku letošnjega leta prijavila na evropski razpis, ki je potekal v okviru evropskega združenja Argo. Veliko truda sta v razpisno dokumentacijo vložila tudi domačina Jože in Petra Kos, za kar se jima še posebej zahvaljujem.

Na pot smo se odpravili že v četrtek dopoldan in kljub temu, da smo bili ves dan na poti, smo doživeli in videli veliko lepega. Poleg zabave na avtobusu, smo bili deležni čudovitih razgledov. Odločili smo se za pot preko dveh prelazov, mimo čudovitih alpskih dolin in hribov, predvsem pa smo občudovali urejenost krajev in spoznali kako Avstrijci spoštujejo svojo naravno dobrino - les.

V poznih večernih urah smo prispeli v Sulzberg, kjer smo prespali. Zjutraj smo se zbudili v čudovito jutro in z balkonov hotela občudovali razgled po avstrijski deželi. Vas Sulzberg je zelo lepo urejena. Nikjer ne vidiš papirčka na tleh, vse je lepo pokošeno, povsod je polno rož, krave se pasejo po travnikih, vsi ljudje pa neizmerno prijazni. V nas so pustili res močan vtis, kako se ravna z gosti. Na poti do Langenegga ni manjkalo lesenih, energetsko varčnih in pasivnih hiš in tudi zaradi tovrstnih projektov, so dobili glavno nagrado - Evropska vas leta 2010.    Langenegg je prijetna in urejena vasica, ki človeka res navduši. Ima približno 1100 prebivalcev, šolo, vrtec, enoto za prilagojen program, svojega zdravnika, večjo trgovino, veliko mlekarno, ki zbira mleko krav vseh krajevnih kmetov, manjši, vendar zelo lepo urejen hotel z restavracijo, imajo energetsko varčen način ogrevanja za vse objekte v javni lasti … Najbolj pa me je navdušil njihov lasten denar. Že tretje leto imajo v vasi svojo valuto - talente, s katerimi lahko kupujejo izdelke v domačem kraju. Na mesec za 300€ kupijo 300 talentov, ki jih nato zapravijo v prodajalnah, pri kmetih, v gostilnah … v domačem kraju, pri tem pa dobijo 5% popust. Na ta način spodbujajo in podpirajo domačo proizvodnjo in tovrstno poslovanje se jim odlično obnese. Tudi mi smo ob prihodu prejeli 20 talentov, ki smo jih lahko potrošili med našim gostovanjem v njihovem kraju. Res dobra, inovativna ideja za spodbujanje domače proizvodnje.

Ko smo prispeli v kraj, sta nas sprejela prijazna domačina, ki sta ves čas našega bivanja skrbela za nas. V dopoldanskem času smo se udeležili srečanja z našo komisijo. Izvedeli smo marsikaj zanimivega in lepo je bilo poslušati, da svoje delo odlično opravljamo ter da smo na pravi poti, da dosežemo zastavljene cilje. Prednost drugih tekmovalnih vasi je v tem, da so v začetku devetdesetih let že skrbeli za razvoj podeželja v smislu izobraževanj, iskanja zaposlitvenih možnosti in povezovanj, med tem ko se je tovrsten razvoj v naših krajih pričel šele po letu 2002, saj nam zgodovina ni omogočila tovrstnega razmišljanja. Navdušeni so bili nad našim načinom medgeneracijskega povezovanja, sodelovanja in prostovoljstva v društvih, o našem preteklem delu in o odlično zastavljenih načrtih za prihodnost. Predvsem pa so poudarili, da vidijo gospodarski napredek ob izkoriščanju naravnih virov in energije, kot je les. Potrdili so, da je les naša priložnost, ki jo moramo nadgraditi. Malo je takih vasi, ki bi v tako kratkem času naredile takšen napredek. Verjemite, da smo vsi ponosno sedeli in poslušali, saj je bilo res lepo slišati to iz ust predsednika komisije, ki se s tem ukvarja že vrsto let. Res se premalo zavedamo svojih vrednot in pomembnosti našega skupnega dela in predvsem razumevanja med nami, ki nam prinaša rezultate.

Po kosilu so nas z avtobusnim konvojem (preko 20 avtobusov ob spremstvu policije) peljali v mesto Wolfurt, kjer je bila slovesna podelitev priznanj. Kot edini predstavniki iz Slovenije smo res s ponosom zrli na oder, ko sta Jože Kos in Aleksandra Gradišek prevzela naše priznanje.

Takoj, po vrnitvi v Langenegg je bila otvoritev Evropske tržnice, kjer so se v devetih šotorih predstavili vsi dobitniki priznanj v letu 2012. Ob naši stojnici se je trlo obiskovalcev in navdušeni so bili nad odličnim pecivom, ki smo ga prinesli iz Slovenije (hvala Tončki Borišek, Vidi Sladič, Mariji Vozelj, Tanji Bučar, Marinki Poznajlešek, Bredi Kos, Darji Tomc, Nadi Završnik in Romani Repovž). Obiskovalce pa so skozi ves dan navduševali pevci Moškega pevskega zbora Polšnik in spremljevalni instrumentalisti, ki so nastopili tudi zvečer na glavnem odru in množica jim je namenila res velik aplavz.

Langenegg smo zapustili z odličnimi vtisi. Veliko novega smo se naučili in videli. Ljudje iz "vse Evrope" so izvedeli za Polšnik in »Srce Slovenije«. Navezali smo kar nekaj stikov z odličnimi kulturniki, ki jih bomo povabili na naš pohod, spoznali smo, kaj je predanost kraju, srčnost in volja, da se doseže cilj. Izvedeli smo, da smo na pravi pot, da moramo biti vztrajni in nadaljevati zastavljeno, da je nepotrebno godrnjanje neproduktivno ter da povezovanje prinaša veliko dobrega. Veliko dela nas še čaka in verjamemo, da bomo v bližnji prihodnosti dober zgled vsem drugim vasem, ki še iščejo pot do napredka. Polšnik gre naprej!

Zahvaljujemo se Centru za razvoj Litija za vso strokovno pomoč in za organizacijo te ekskurzije, ki nam bo ostala za vedno v spominu, hvala Aleksandri in Saški. Hvala ga. Mariji Markež iz Ministrstva za kmetijstvo in okolje RS Slovenije za zaupanje in vso strokovno pomoč. Hvala Slavku Fišterju za nemške prevode, hvala vsem pevcem in instrumentalistom, hvala Miri Novak, ki je pevcem sešila nove telovnike, hvala našim odličnim pekaricam, hvala Igorju, Boštjanu in Primožu za posojo »domačih« instrumentov iz lesenega kovčka, ki je navdušil gledalce.

Hvala Občini Litija in KS Polšnik. 

 

Ob desni strani si lahko preberete o tem dogodku še na drugih spletnih straneh.

Projekt sponzorira Evropska unija

 

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.