Ja, veliko dogaja v polšniški vasi

Tokrat pišem kar o štirih dogodkih, ki so pomembno zaznamovali naš kraj v zadnjih tednih.  
Delovna akcija »Žamboh« je zaznamovala soboto, 17. marca. Že nekaj časa se je gradila ideja o pohodniški poti okrog hriba Žamboh. Pot je bila včasih zelo uporabna saj so kmetje na severni strani kosili gozdne jase, pot pa so največ uporabljali za spravilo lesa. Nakopati je bilo potrebno cca 300 m poti in verjemite, da ni bilo lahko, saj je teren zelo strm, veliko je bilo korenin in kamenja, vendar je pridnim Žambohčanom, z veliko truda, uspelo »priti naokoli«. Pri treh bukvah smo postavili tudi klopce za počitek in umiritev, saj gozdna pot ponuja veliko možnosti sprostitve v tišini dreves. Hvala: Franciju, Bogdanu, Bogomirju, Ludviku, Jožetu  in Tomažu, ki so opravili najtežja dela, Marku, ki je utiral pot z motorko in naredil prikupne, enostavne klopce, ter Maji, Mii in Dragici, s katerimi smo »pometale listje« pred pridnimi kopači. Seveda akcija ne bi bila prava brez »likofa« in skrbnih Marije, Mimi in Vide, ki so nam prinesle malico na »žambeljsko ravnino«. Pot sicer še ni označena, vendar delamo na tem. Potrebno jo je še utrditi, zato se  lahko podate naokrog in tako naredite dobro delo. Začnete lahko na križišču v Zg. Tepah (Polšnik-Tepe-Renke-Žamboh), podate se v hrib, do hiš in potem na manjšem križišču uberete srednjo pot (naravnost), v kamnolomu desno po gozdni poti in tako naokrog … Cca 50 min potrebujete in boste na vrhu pri cerkvici, kjer svoj dosežek lahko vpišete v zanimivo knjigo … 
Tako kot v večini krajev po Sloveniji je tudi na Polšniku potekala akcija »Očistimo Slovenijo«. Udeležilo se je je okrog osemdeset domačinov in mislim, da smo lepo očistili naš kraj. Kaj vse smo našli bi bilo škoda pisati, vendar nekaj mi pa ne da miru … In  prosim vse tiste, ki se s tem ukvarjate, da v svojih vrstah opozorite na to. V debelih plastičnih vrečkah smo našli več mrtvih jagenjčkov in tudi divjadi. Nekdo ni imel »časa« pokazati vsaj malo dostojanstva do živali in tudi do narave, da  odkoplje majhno jamo in vanj položi mrtvo žival. Res žalostno. Upam, da se bodo počasi spametovali tudi vsi tisti kadilci in pivci piva, ki brezvestno (najbrž kar iz avtomobila) odvržejo prazno embalažo v gozd. Verjamem, da so vas starši o tem poučili, ampak vaš pametni um »noče« doumeti ali pa namerno, »uporniško«, škodujete sebi, drugim in svojim otrokom. Nekateri bodo ostali packi vse življenje, ampak ne po krivdi drugih, kot to marsikdo na hitro reši, ampak po svoji krivdi in to se kaže tudi načinu življenja posameznika.  
Način življenja pa lahko tudi glasba. Glasba, ki povezuje ljudi in tokrat je povezala čudovito Dalmacijo z majhno slovensko vasico. Ob Materinskem dnevu in Dnevu žena je Kulturno društvo Pavle Voje Polšnik pripravilo Dalmatinski večer, ki pa ga je poleg prepevanja zaznamoval tudi gurmanski del.  Uroševa ideja je dozorevala kar nekaj mesecev in 24. marca, je ob nabito polni dvorani, dosegla vrhunec ob odličnem koncertu Moškega pevskega zbora Polšnik in gostij večera, Ženske vokalne skupine Lipa iz Litije, ki so s svojim nastopom poželi velik aplavz. Popolnega večera pa ne bi bilo brez Ljudskih pevk, Otroškega pevskega zbora Polhki,  malih Polhkov iz vrtca, odličnih igralcev in recitatorjev PŠ Polšnik, ki so del programa namenili tudi mamam ter pesnice Laure, ki je posebej za ta večer napisala novo pesem.  Program je s svojim izvrstnim igralskim talentom povezoval Anže, tokrat v vlogi ribiča in strica iz Dalmacije, nastop domačih pevcev so obogatili tudi instrumentalisti: Peter, Ana, Uroš in Jože.  Gurmanski del večera je navdušil obiskovalce. Morske ribe, lignje in rake na žaru  ter blitvo s krompirjem so pripravili: Uroš, Peter, Tomaž, Boštjan in Sandra. (odlični ste in lahko boste to še večkrat  ponovili, njami..). Marinka P. pa nas je znova razveselila z domačim kruhom iz krušne peči. Brez sponzorskih prispevkov podjetij Terra in, d.o.o. in Mizarstva Kos,  bi bilo vse skupaj težje izvedljivo, zato hvala obema direktorjema.  

 
Klikni slike za povečavo