10. kmečki dan v Tepah

V soboto, 24. julija 2010, je DPŽD Polšnik priredilo 10. kmečki dan, tokrat pri Kosovih, po domače na Lahovčevi kmetiji v Tepah.
Pod veliki šotor, ki so ga postavili polšniški gasilci v Lahovčevi Loki, je kljub deževnemu vremenu prišlo veliko obiskovalcev.  Kmečki dan smo pričeli s  kulturnim programom, v katerem so sodelovale tudi Ljudske pevke s Polšnika, Aljaž Kos in Vida Sladič s harmoniko. Kmečki dan vsako leto organiziramo v drugem kraju KS Polšnik in vsako leto prikažemo kak star običaj ali pa staro kmečko opravilo. Pri tem nam z nasveti in delom  pomagajo starejše članice društva, za kar smo jim vedno zelo hvaležne. Letos so si tako obiskovalci  ogledali pranje perila s perivnikom. To »žehto« na star način so prikazale članice Mimi Kotar, Amalija Razpotnik in Dani Juvan.  Osrednja tema 10. kmečkega dneva pa so bile kmečke igre: vlaganje sadja na malo drugačen način, metanje oziroma lovljenje krompirja v pehar, s pladnjem kozarcev in z žogo do cila, zabijanje žeblja. Svoje spretnosti so nam pokazale naslednje ekipe: DPŽD Polšnik in Dole, Društvo podeželskih žena Gabrovka, Društvo žena in deklet Vače, Društvo kmečkih žena in deklet Podkum in Društvo kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake-Mlinše-Kolovrat. Vse ekipe so se pri igrah zelo izkazale, prvo mesto pa je osvojila ekipa z Vač. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo domačih dobrot: kruha, peciva, piškotov, potic, domačih salam, vloženega sadja in zelenjave… Za prijetno razpoloženje p je poskrbel ansambel Zimzelen.
10 let je lahko dolga doba ali pa kratka, kakor se vzame. Nam se zdi, da so ta leta kar hitro minila, saj veste, kaj pravijo: eno leto je dolgo, več jih pa hitro mine. V teh desetih letih smo marsikaj ponaredile, se veliko novega naučile, spoznale veliko naprednih kmetij in lepih krajev po Sloveniji in tudi izven nje. Ob našem jubileju smo oblikovale in izdale tudi zgibanko, ki prikazuje naše deset letno delo. In da se vse stvari dogajajo in razvijajo in nadgrajujejo, pa je prav gotovo najbolj zaslužna Marinka Bevc, ki že od vsega začetka uspešno vodi DPŽD Polšnik, za kar se ji   60 članic društva lepo zahvaljuje. Za svoje desetletno delo in vodenje društva ter za organizacijo vseh desetih kmečkih dni je prejela tudi srebrnik geoss, katerega ji je izročil  župan Občine Litija, g. Franci Rokavec.                                                                                            
 Za vso izkazano gostoljubje in pomoč pri izvedbi prireditve se zahvaljujemo Kosovi kmetiji  in  Kastelčevi kmetiji v Tepah, za vestno redarstvo in pomoč na prireditvah v vseh desetih letih pa se še prav posebej zahvaljujemo GD Polšnik. Iskrena hvala  Bučar Antonu, Gostilni Juvan iz Polšnika -  Anamariji Majcen s. p., Dragon-Les-u, Mizarstvu Kos, Gostinstvu Čop, članicam DPŽD Polšnik in vsem, ki ste nam s svojim delom tako ali drugače pomagali.
Na svoje delo smo članice Društva podeželskih žena in deklet  Polšnik zelo ponosne in naše vodilo je:
»Kjer je volja, je tudi pot!«.
In prepričane smo, da bo volje za delo tudi še naprej dovolj in zato vas že danes povabimo na 11. kmečki dan. Kje in kdaj bo, vas pa pravočasno obvestimo.

                                                                                                                        
                                                     

 
Klikni slike za povečavo