9. kmečki dan na Mamolju

Sobotno jutro je bilo deževno in hladno, a čez dan se je vreme »naredilo«. Sončno popoldne je na Mamolj k Sirkovim, po domače na Češkovo kmetijo, privabilo veliko obiskovalcev. Prišli so od blizu in daleč, da bi si ogledali prireditev Društva kmečkih žena in deklet Polšnik. Na devetem kmečkem dnevu prikazane stare kmečke navade, kmečka opravila in običaji so naše znanje o kmečkem delu obogatili, vedoželjnost potešili in nas za nekaj časa v stare čase preselili.
25. julija 2009  smo članice  Društva podeželskih žena in deklet Polšnik na Mamolju izvedle in organizirale prireditev Kmečki dan. Prireditev se je pričela z ubranim prepevanjem Ljudskih pevk in pozdravnim nagovorom predsednice DPŽD Polšnik, Marinke Bevc, nato pa se je pričel odvijati program. Najprej nam je gospodinja na kmetiji, gospa Anica Sirk,  razložila in pokazala, kako se zamesi kruh in nam predstavila ves nadaljnji postopek peke kruha v krušni peči. Nekateri obiskovalci so si peko ogledali še v hiši, drugi pa smo odšli na njivo, spet v spremstvu Ljudskih pevk. Zlato rumeno klasje pšenice je čakalo, da so ga žanjice požele  s srpi.  Naše pridne žanjice  so nam povedale, da so se včasih med žetvijo veliko »pohecale«, se nasmejale in ob takem dobrem razpoloženju so tudi tako naporno  delo lažje opravljale. No, tudi tokrat smeha na njivi ni manjkalo, za kar je poskrbela sama » mama Manka«, kateri že kar pretirane hvale, kaj vse zna in kljub letom še vedno zmore, ter hudomušnosti res ni manjkalo. Nas je pa naučila, kako se naredi peresel iz nekaj klasja in z njim trdno poveže požeto pšenico v snop. Njeno vlogo je dobro odigral Slavko Kos, ki ponavadi na kmečkih dnevih poskrbi za kakšno šaljivo prigodo. Žanjicam so na pomoč priskočili tudi možje, ki so snope naložili v  »šajtrgo«  in jih odpeljali k podu. Tam se je nekaj snopov omlatilo s cepci. Cepec je sestavljen iz ročnika in cepiča, zvezana pa sta tako, da je cepič gibljiv na vse strani. Ročnik je bilo potrebno prav zavihteti v rokah, da cepič udari na snope, kakor je treba. Ostalo pšenico pa so naložili na voz in ga zapeljali pod pod ali skedenj, kajti na podu se je nadaljevalo mlatenje pšenice z mlatilnico. Delo se je odvijalo kot po tekočem traku: razvez snopov, mlatenje z mlatilnico, rehtanje , pajklanje in metanje slame z vilami v šupo. Težko je opisati vse to z besedami , najbolje si je to v živo ogledati!  Pri nekaterih opravilih  so se nam pridružili tudi nekateri naši obiskovalci in delo jim je šlo kar dobro od rok.
Po končanem delu pa vedno pride na vrsto LIKOF! Vsi naši pridni delavci, žanjice in mlatiči, so se posedli za mizo, kjer jih je gospodinja Anica postregla s piščančjo obaro in ajdovimi žganci,  obiskovalce pa s pravkar pečenim domačim kruhom iz krušne peči.
S tem pa programa še ni bilo konec. Za najmlajše smo pripravili ustvarjalno delavnico peke piškotkov. Veseli in navdušeni so bili tako starši kot otroci. Obiskovalci so imeli priložnost videti tudi način izdelave domačih rezancev na strojček ( Antonija Borišek) in z rezanjem z nožem (Vida Medved), kar je bilo še posebej zanimivo. Gospodar Tine Sirk pa nas je poučil, kako se pletejo košare in opletajo steklenice. Videli smo, da je v tem pravi mojster. Vsega tega pa ga je naučil njegov oče. Vešč pri tem opravilu je tudi njegov brat Tone.
Že skoraj smo pripeljali program h koncu, ko nas je presenetil dež ali bolje rečeno kratka plohica. Odgnala je kar nekaj obiskovalcev, tisti pa, ki so vztrajali, so lahko prisostovali še »ofiranju«. To pa je bilo tudi naše skrito presenečenje za obiskovalce in zlasti   za gospodinjo Anico, ki je naslednji dan praznovala svoj god.
Sicer pa so si naši obiskovalci na 9. kmečkem dnevu z naslovom »Pridnost kmečkih rok« lahko ogledali še:bogato razstavo domačih dobrot in staro kajžo ali kaščo, ki so jo domači za to priložnost še posebej uredili. V njej smo lahko videli stare skrinje za žito, ki so jih napolnili s pšeničnim zrnjem, star ribežen , opletene steklenice za žganje idr. Kaščo so spremenili v pravi mali muzej starin.
Kaj naj rečemo za konec? Da je 9. kmečki dan uspel in da si kmetija Pr Češk na Mamolju zasluži za vso izkazano gostoljubje in  nesebično pomoč pri izvedbi naše prireditve res vso pohvalo.  Gostišče Čop, GD Polšnik, Toni Bučar, Otmar Medved, Ivo Rozina,

Včasih je bilo na Češkovi kmetiji 9 otrok, doma pa je za gospodarja ostal g. Tine z ženo Anico. Njuna sinova sta se poročila in živita z družinama drugod, hči Alenka pa s svojo družino, možem in dvema majhnima sinovoma, ostaja doma in vsi skupaj zelo složno obdelujejo kmetijo, ki je zelo lepo urejena in stoji na izredno lepi lokaciji na vrhu uravnanega hriba s prečudovitim razgledom, med drugim  na Polšnik, Tepe, Ostrež, Čemšeniško planino, Kum, Zasavsko goro ter na oddaljene Kamniško Savinjske Alpe in pogled v jasnih dneh seže vse do Triglava. Obiskovalci naše prireditve so bili nad vsem tem zelo navdušeni in marsikatero lepo misel so zapisali tudi v Zvezek vtisov. Za ozvočenje prireditve in res dobro razpoloženje in poskočne viže, ob katerih so obiskovalci z veseljem zaplesali, pa je poskrbel ansambel KRAJCARJI.
Bili pa so še mnogi iz vrst domačinov in različnih društev iz KS Polšnik, ki so nam pri delu in pripravi ter izvedbi priskočili na pomoč. PRAV VSEM IN VSAKOMUR POSEBEJ SE ISKRENO ZAHVALJUJEMO.

Med obiskovalci so bili tudi povabljeni gostje: ga. Mojca Hauptman iz Zadruge Jarina, ki nam je zaželela še veliko delovnih uspehov in  pohvalila naš trud za ohranjanje dediščine naših očetov in dedov;  g. Gvido Kres, predstavnik Občine Litija, je v Zvezek vtisov zapisal:…Kot vsako leto ste tudi letos presegli sami sebe…;  predsednica Zveze kmetic Slovenije, ga. Irena Ule, pa je  med drugim zapisala:…Hvala vam za prispevek, ki ga na ta način dajete pri pestrosti in kvaliteti življenja na podeželju. Pričarale ste lepe spomine na mladost.
 Hvala vsem za lepe izrečene in zapisane besede. To je nam najlepše plačilo za ves naš trud  in tudi potrdilo, da delamo dobro, da so naši obiskovalci z našo prireditvijo zadovoljni. Trudili se bomo po svojih najboljših močeh še naprej.

Stari rek pravi: Veselo na delo, uspeh bo imelo. Mi smo se tega držali in uspešno pripeljali prireditev do konca. Drugo leto pa spet nasvidenje, tokrat na 10. kmečkem dnevu, v eni od vasi KS Polšnik. Pravočasno vam sporočimo kje in kdaj. Že za vnaprej vljudno povabljeni!

 
Klikni slike za povečavo