8. kmečki dan na Spodnjem Mamolju


Sp. Mamolj je majhna vasica na uravnanem Mamoljskem hribu v KS Polšnik. Lepo obdelane njive in pokošeni travniki dajo obiskovalcu takoj vedeti, da tu živijo pridni in delavni ljudje. Asfaltirana cesta nas popelje skozi vas, mimo obnovljenih in novih hiš ter gospodarskih poslopij. Povsod vse lepo ocvetličeno, na dvoriščih urejene zelenice. Na eni izmed njih nas pričaka celo  Sneguljčica in sedem palčkov. Pred leti je kraj  že dobil priznanje na državni ravni in sicer za lepo urejeno hribovsko vasico. Na koncu vasi pa se obiskovalcu ponuja še prečudovit razgled na vrhove in naselja Posavskega hribovja , v ozadju se lepo bohotijo Kamniško Savinjske Alpe. In prav tu, na Sp. Mamolju, je na zelo sončno julijsko soboto potekala prireditev Društva podeželskih žena in deklet Polšnik pod naslovom »Jesen na vasi«.

V soboto, 19. 7. 2008, smo na Sp. Mamolju, na Odlazkovo-Plavšičevi kmetiji, po domače pri Mehtajnarjevih,  izvedli prireditev Kmečki dan, ki je bil že osmi po vrsti. Tokrat smo se odločili za tematiko Jesen na vasi. Prekrasno sončno vreme in zanimiva tematika sta na Sp. Mamolj privabila veliko obiskovalcev od blizu in daleč, med obiskovalci pa smo lahko pozdravili tudi župana Občine Litija, Francija Rokavca, Sonjo Zidar Urbanija iz Kmetijsko svetovalne službe Litija ter Mojco Hauptman iz Jarine.
Ker se vedno odločimo za prikaz starih kmečkih opravil in običajev, je bilo tudi tokrat tako. Obiskovalcem smo prikazali spravilo listja oz. stelje z  mrežo, žaganje in brenkanje vej ter izdelava butaric iz vejevja  za zimo, prešanje oz. tolčenje sadja s kicem,  žganjekuho v t.i. »šnopc kuhinji«. V nekaterih opravilih so se poskusili tudi naši obiskovalci, predvsem starejši, saj jim je takšno delo verjetno vzbudilo nostalgijo na  njihovo mladost, ko so čisto zares še delali tako. Danes so nekatera dela že šla v pozabo ali pa sploh niso več tako potrebna: namesto stelje kmetje uporabljajo žagovino ali pa še te ne, če imajo moderen hlev na izplakovanje; sadje pa se preša s sodobnimi stiskalnicami za sadje, nihče več si ne pomaga s kicem. Tudi žage amerikanke so že skoraj šle v pozabo, saj so jih nadomestile moderne motorne žage. No, vmes med našo predstavitvijo je bilo tudi veliko heca, za kar smo poskrbeli vsi, tako organizatorji kot tudi obiskovalci, ki so se v dogajanje hitro vključili. Na kmetih se je in se še vedno mora trdo delati, a vedno se najde tudi čas za razvedrilo. Tudi včasih je bilo tako. Po končanem delu so radi kaj ušpičili in se poveselili. Zato smo tudi naš kmečki dan zaključili s šaljivimi igrami, ob katerih smo se vsi od srca nasmejali.
Po končanem programu, ki sta ga oblikovali in povezovali Amalija Kadunc in Laura Horvat, so si naši obiskovalci še ogledali razstavo domačih dobrot,  vpisali v  knjigo vtisov lepe želje in pohvale, ki so nam velika vzpodbuda za delo naprej in   se lahko okrepčali s kulinaričnimi dobrotami gostišča Čop ter se še dolgo v noč zabavali ob zvokih ansambla Ajda.
Posebno zahvalo  izrekamo:  vsem članicam, ki so napekle tako veliko dobrot in s svojimi izkušnjami pripomogle k prikazu vseh preje naštetih opravil; predsednici DPŽD Polšnik, Marinki Bevc,  za vso njeno delovno vnemo in prizadevnost; kmetiji Odlazek-Plavšič za vso izkazano gostoljubje in pomoč; vsem na Blaščevi kmetiji, ki so nam odstopili prostor za postavitev razstave; LD in GD Polšnik, Toniju Bučarju, Otmarju Medvedu, Mariji in Ladu Borišek, Slavki Borišek ter vsem domačinom na Sp. Mamolju , ki ste nam s svojim prostovoljnim delom pomagali, da je prireditev uspela.
»Spet ste bile pridne in ustvarjalne ter nas s svojim programom navdušile!« je zapisala v Knjigo vtisov ena od obiskovalk. Tudi v naslednjem letu se bomo potrudile in  pripravile kaj zanimivega. Se vidimo v juliju 2009 v eni od vasi v naši KS.


.

 
Klikni slike za povečavo