Skupni ritem = vir za notranji mir 6. srečanje zakonskih parov projekta Pot spoznanj na Polšniku

106 zakonskih parov iz vse Slovenije in dva para iz tujine,  se je priključilo projektu, ki ga že šesto leto vodita Breda in Jože Kos. Namen projekta je podpirati tradicionalne vrednote, ki v današnjem času izginjajo, vendar so velikega pomena za rast in razvoj osebne in posledično družbene odgovornosti. Hkrati pa je  zaveza do partnerja, katera » zlati obroč« zavezuje iskanju skupnega, usklajenega ritma »levice in desnice«. Vsako leto večer temelji na drugi misli in letos, 24. novembra  smo skupni zakonski ritem povezali z notranjim mirom. Vendar ni bilo vse zelo mirno, saj smo poleg nepozabnih vokalnih nastopov naših gostov uživali tudi v bobnanju.

Preko 80 prisotnih je bilo navdušenih nad prepevanjem kvarteta Strmole iz Trebnjega, ki je z neverjetnimi vokali in izvedbo petih pesmi vse pustil brez besed. Zakonca Darinka in Anton  Strmole sta z nami delila zanimiva razmišljanja o njuni zakonski poti, ki jo bogatijo štirje otroci. Prijetna sogovornika, katera bi človek kar poslušal in poslušal. Ko je Damir Pavlič zaigral na svoje bobne smo lahko po telesu začutili vibracije ritma in energije, ki so nevtralizirali vse negativne občutke. Posebni svetlobni efekti barvnih bobnarskih paličic pa so v temi sprožili še dodatno antistresno terapijo. Špela Pavlič Kos in Damir Pavlič sta v intervjuju  spregovorila o iskanju njunega notranjega miru v zadnjih dveh, bolj stresnih letih, ki pa sta prinesli veliko srečo z imenom Mila. Za zakonce sta pripravila tudi kratko bobnarsko delavnico, skozi katero smo se učili usklajenosti leve in desne - moža in žene v ritmih življenja. Nasmejala nas je polšniška vaška klepetulja Rozi, ki jo odlično odigra Vida Sladič in nas vsako leto klepetavo popelje skozi pestro dogajanje na Polšniku.

V drugem delu večera pa nas je s kratkim koncertom razveselil osrednji gost letošnjega srečanja, Gianni Rijavec, ki poleg glasbi,  svoj čas namenja še dobrodelni fundaciji Beli golob. Namen fundacije je tudi širjenje zavedanja o  miru po vsem svetu. Kvalitetne glasbe poln večer je dopolnil kuharski mojster Lojzi Čop, ki nas z ljubeznijo skozi želodec bogati že šest let.

Ob koncu smo si ogledali tudi video fotografij z naših petih srečanj in večer z družabnim klepetom se je končal v poznih urah. Breda in Jože sledita vrednotam, ki so jima bile privzgojene in s svojo vztrajnostjo ter pozitivno naravnanostjo stopata po poti novih spoznanj in ob tem povezujeta vedno več različnih ljudi, zakoncev, ki delijo svoje znanje in izkušnje med soljudi. Tako se ustvarjajo nove, pozitivne sredine, katerih del je lahko vsak. Vsak, ki ceni in dela na osnovnih vrednotah, ki temeljijo na ljubezni, odgovornosti in spoštovanju.

HVALA SPARU LITIJA za nepozabno torto, hvala Majdi Kotar za pregrešno dober kruh, hvala ozvočevalcema Boštjanu in Andreju za korektno sodelovanje, hvala snemalcu Matjažu, fotografinji Barbari, oblikovalki vabil in videa Špeli, hvala vsej polšniški ekipi za izvedbo in organizacijo vseh podrobnosti, ki so naredile ta večer (in dopoldne ob pospravljanju) res odličen:  Bredi, Jožetu, Tanji, Barbari, Vidi, Toniju, Špeli, Damirju, Janezu, Franciju, Tomažu, Romanu, Viliju in Mateji.

Naj zaključim z mislijo Dalajlame:« Nikoli ne moremo doseči miru v zunanjem svetu, dokler ne dosežemo miru v nas samih.« Verjamem, da smo skozi ta večer ujeli ubrani ritem srca, ki bo še dolgo ostal zapisan nekje tam. Nekje v notranjosti našega zavedanja. Hvala vsem! 

Foto: Barbara Bučar

 

 

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.