Skupaj na poti vere in miru

Po dolgem času spet nekaj izjemno vsebinskega in za današnji čas zelo pomenljivega, se je zgodilo v soboto,  8. oktobra 2022 na skupnem popotovanju predstavnikov župnij Litija, Sava in Polšnik.

Povabljeni smo bili na srečanje Slovencev, Hrvatov in Madžarov, ki ga je Slovenska škofovska konferenca organizirala v Beltincih. Poleg tega, da so slovesnost spremljali državni mediji vseh držav je okoli 5000 udeležencev spremljalo mašo v treh jezikih. Bogat glasbeni program so poleg pevcev in ostalih glasbenikov popestrili na koncu še godbeniki iz Beltincev in folklorne skupine iz Prekmurja , Hrvaške in Madžarske. Za izjemno organizacijo in velike količine odličnega peciva so poskrbeli zelo  gostoljubni domačini. Zanimivo je , da smo bili romarji iz Slovenije bolj starejši,  medtem, ko je bilo s strani Hrvatov in Madžarov zelo veliko mladih.

Osnovno sporočilo, da moramo biti kristjani kljub različnim jezikom in kulturam zgled povezovanja.  Z nenehnim iskanjem notranjega miru pa  pokazati svetu, da vojna ni rešitev za naše medsebojne odnose.

Tako smo si po kosilu ogledali še Beltinško cerkev sv. Ladislava , cerkev sv. Križa v Črenševcih in Marijino baziliko na Ptujski Gori, kjer smo z litanijami in Marijinimi pesmimi zaključili naše romanje.

Zahvala za vodenje in organizacijo gre našemu župniku Marku Mrlaku, ki je odlično opravil svojo nalogo.

 

Foto: Jože Kos

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.