S kulturo okrog sveta - ob slovenskem kulturnem prazniku

"Kultura je stičišče ljudi in življenja samega. Je to, kako upravljamo z življenjem, ljubeznijo, smrtjo, rojstvom, razočaranji ... vse to se izraža v kulturi." (Wendell Pierce)

Na predvečer kulturnega praznika, 7. 2. 2019 smo se Polšničani zbrali v dvorani na Polšniku, kjer smo se pogovarjali o kulturi. Prvi je na oder stopil Moški pevski zbor Polšnik, ki nam je  predstavil  štiri pesmi, in sicer Kadar bom vandral, O mraku, Tam na vrtu in svoj nastop zaključili s pesmijo V Gorenjsko oziram se. Nato so nastopile še Ljudske pevke s pesmijo Spominčice. Pridružili so se jim godci in zagodli še Sem zaljubljen bil in Preozke so stezice. Ker je tudi ples kultura so nam svoj plesni talent pokazali naši Polhki z vzgojiteljicama Patricijo Medved in Martino Rožanec, ki so zaplesali Ples snežink. Po odličnem plesnem nastopu so se nam predstavili najstarejši šolarji z ljudsko rusko pravljico Sinovi, z mentorico Ido Dolar. Odigrali so jo v slovenščini, vendar so popestrili svojo igro in vezni tekst brali v ruščini. Nadaljevali pa so s Prešernovo Vrbo, ki so jo recitirali v kar petih jezikih, in sicer v slovenščini, angleščini, češčini, ruščini in zaključili z nemščino. Res so vsestranski, kajne? Ker tudi brez pravljic ne gre, so nam učenci prvega in tretjega razreda predstavili dve posodobljeni pravljici, avtorja Boštjana Gorenca - Pižame. Najprej so nam zaigrali Mojco Pokrajculjo, nato pa še Pekarno Mišmaš. Drugi razred pa nam je, skupaj z učiteljico Nino Petek, pojasnil, kaj vse je kultura. Za konec pa je otroški zbor Polhek s svojimi odličnimi pevskimi sposobnostmi zapel Zemlja pleše z zborovodkinjo Katarino Juvan. Navdušili sta nas solistki Patricija Podrenk in Neža Poznajelšek, prvič pa smo na našem odru videli in slišali najmlajšega polšniškega beatboxerja Ruo Jonaša Kvapila, ki je vse impresioniral. Na kitari jih je spremljal Vili Guček.

Vezni tekst je spisala Melita Rozina, skozi prekrasen večer pa sta nas popeljala mlada voditelja, tretješolka Gaja Oprešnik in drugošolec Nik Podrenk. Za tehniko je skrbel Kristjan Povše. Hvala vsem!

Skozi celo prireditev smo ugotavljali, kaj je kultura in na koncu spoznali, da kultura ne pozna meja in je vedno nekaj lepega.

Posnetek: Zemlja pleše - otroški pevski zbor Polšnik, zborovodkinja Katarina Juvan, kitara Vili  Guček

Foto: Barbara Bučar

 

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.