Praznovanje – priložnost za graditev dobrih med sosedskih odnosov

Druženje je vrednota, ki vaščane Velike Preske povezuje že mnogo let.

Začelo se je že pred več kot 50 leti z različnimi akcijami. Med sosedska pomoč pri gradnjah hiš, hlevov in delavnic, napeljava elektrike, izgradnja dveh vaških rezervoarjev za vodo, gradnja krajevnega vodovoda, cest, telefonije,  lesenega in tlakovanega pločnika, ureditev izvira reke Sopote, pa spet občinske ceste itd….Že približno 20 let pa imamo tudi čistilne akcije, kjer se zberemo vse generacije; pred leti smo tako združili štiri.

Druženje  nas je 19. decembra 2019 spet povezalo, saj smo se po 60 dneh sajenja dreves pri projektu »Za vnuke živimo, drevesa sadimo« zbrali v našem razstavnem salonu. Ob prigrizku in pijači smo doživeli lep filmski večer. Ogledali smo si film Abrahamov ključ Srca Slovenije, ki smo ga leta 2012 posneli v naših krajih, premierno predvajali januarja 2013, po toliko letih pa smo spet  podoživeli čas, ko in kako  smo s pomočjo abrahamov in domačinov pred 10-timi leti prišli do novih orgel na Polšniku. Seveda je bil najbolj aktualen film o letošnjem sajenju 60-tih sadnih dreves. Kako  smo 19. oktobra 2019 na Veliki Preski posadili različne sadne sorte in prišli do dendrološkega drevoreda. Slavljencem – 60 letnikom so pomagali drevesni ministri; večinoma najbolj aktivni domačini iz naših društev in kraja. Na koncu pa smo si ogledali še Vodni krog,  film  (posnet  septembra 2017) o dolini reke Sopote, ki izvira pod našo vasjo in se zlije v Savo v kraju Radeče.

 Prijetno druženje nas je povezalo v celoto in menim, da smo pozitivnost odnesli v svojih srcih. Sosedje so prijatelji, ki ti tudi v težkih trenutkih stojijo ob strani, zato je še kako pomembna ta vez. Ker smo ljudje družbena bitja, je druženje zelo pomembno. Izolacija ljudi vodi v otopelost in zakrknjenost. Tega pa se na Veliki Preski ni bati, ker se radi družimo.

Foto: Jože Kos

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.