Polšničani ponosni na prvega ameriškega diplomanta

V soboto, 13. maja 2017 je na »University of Northwestern« v Zdruzenih Drzavah Amerike, bolj natancno v St. Paulu, Minnesota, na področju kineziologije diplomiral naš 23-letni športnik, Anže Kos iz Velike Preske.

Po prvih korakih v polšniških šolskih klopeh je v višjih letnikih osnovne šole pričel z igranjem košarke v Košarkarskem klubu v Litiji. Med izobraževanjem na  srednji Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani je nadaljeval v košarkarskih vrstah Pingvinov, v Šmartnem pod Šmarno goro. Kot 18-letnik se je samoiniciativno podal v tuji svet. Naprej na Florido, kjer je eno leto na košarkarski akademiji s svojim talentom skušal najti univerzo, ki mu bo pripravljena financirati študij. V prvem letniku  športnega menedžmenta je tako ostal na Floridi. V drugem in tretjem letniku pa ga je v svoje vrste zvabil trener iz Teksasa, kjer je nadaljeval študij kineziologije v San Antoniu. V četrti letnik ga je povabila in mu omogočila izobraževanje  univerza iz Minnesote, kjer je v St. Paulu študij tudi zaključil.

Kot začetnik na področju košarke, ni kazal posebne nadarjenosti. Izjemna notranja motivacija, trdo delo in močna osebna vizija pa kažejo tudi odlične športne rezultate. Na univerzi so podali mnenja, da je močna osebnost, pripravljen pomagati drugim in vodja z vizijo, ki s svojim pozitivnim pristopom spreminja zivljenja okrog sebe. Kot kaže bo  nekaj let ostal v profesionalnem igranju košarke.

Na podelitvi diplome je bil poleg njegove  družine prisoten tudi slovenski konzul Miro Medved, ki v Minneapolisu, kjer živi že celo življenje,  vedno stoji ob strani slovenskim sportnikom. Pred Anzetom je bil tam tudi Raso Nesterovic. Simboliko zastopanosti študentov iz sedmih držav so predstavljale zastave. Med njimi tudi belo-modro-rdeča,  slovenska. Kot zanimivost, mesto v katerem je študiral zadnji letnik  ima več prebivalcev kot cela Slovenija.

Verjamemo, da bo prišel nazaj v Slovenijo  kot človek z veliko izkušnjami in kot odličen trener pomagal  mladim iskati njihovo notranjo moč in povezovanja  v močne ekipe. Tudi o tem talentu so pisali njegovi profesorji. Po slovensko bi rekli, da je pogumen, motiviran in deloven.  Na njegovi poti mu želimo veliko sreče, zdravja in uspehov! Bravo Anže! Ponosni smo nate! 

Video: . Anze Kos 2017 Pro Basketball Prospect Scouting Video

Foto: družina Kos 


Kineziologíja je veda o gibanju človeškega telesa in je del širše vede, ki jo imenujemo mehanika.

Za človekovo gibanje so potrebni trije pogoji. Zdrave, funkcionalne mišice, kemična energija v mišičnih celicah in udih, na katere so mišice pripete. Funkcionalna sklopa, ki sta v gibanju, sta sklopa mišic in udov. Kineziološko načelo: vsak, še tako majhen gib telesa, ima vsaj dve prijemališči sil in os, okoli katere se del telesa giblje. Predpogoj za vsak gib je vsaj eno relativno statično prijemališče.

Pogoj za kineziološko proučevanje je dobro poznavanje anatomije. Kineziologija je nadgradnja anatomije. Je anatomija, v različicah, ki se spreminjajo z gibanjem skozi čas in prostor. Podobno kot je mehanika na splošno neke vrste statika, ki se spreminja pod vplivom sil. Drug izraz za kineziologijo je motorika. Kineziologija proučuje le gibanja, ki so inducirana hoteno, s človekovo voljo, zato je izrazito aplikativna veda. Uporabljajo jo v medicini, profesionalnem športuergonomiji, organizaciji delovnih mest in postopkov, rehabilitaciji in kibernetiki. Odkritja v kibernetiki že v bližnji prihodnosti napovedujejo človeku podobne roboteandroide, ki bodo prekašali človeka v gibanju, spretnosti, kasneje pa morda še celo v povprečni inteligentnosti. Če pogledamo širše v človekovo okolje, najdemo praktično v vsakem človekovem pripomočku, orodju ali proizvodu, temelje kineziologije.  Tečajiškripcivretena, osi in vzvodi so naprave, ki jih najdemo po celotnem človeškem telesu.

V Združenih državah Amerike dajejo v tej vedi velik pomen psihologiji, psihiatriji, predvsem pa duhovnosti in duševnosti človeka.

 

 

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.