Pevski pohod 2019 na Kofce

Sedem pevcev MoPZ Polšnik in še nekaj sorodnikov se je tokrat odpravilo iskat svež zrak in lepe razglede na Košuto. Obljubljeno lepo vreme je omogočilo lažje dihanje organizatorju. Zato smo se že v petek popoldne zbrali v Šmartnem in se zapeljali proti Gorenjski. Zastoji na avtocesti so sprožili pomisleke, da nas ne prehiti noč. Pa smo bili kar hitro v Tržiču. V Podljubelju smo 'štemplali' prihod v gostišču Ankele; malo smo osvežili in ogreli grla. Zadonela je pesem in presenečenje: pijača na račun hiše. Dogovorili smo se za nedeljsko kosilo in se pognali v hrib.

Hitro je zmanjkalo ceste in prelevili smo se v gorske pohodnike: gojzarji in nabasani nahrbtniki. Kar dobro je grelo v strminah proti Kofcam. Z malo spodbude in malo heca smo hitro premagovali nadmorsko višino in pred mrakom prispeli na odprto planino, kjer so nas pozdravile krave in še nekaj redkih pohodnikov. V daljavi pa so se v večernem soncu svetili kamniški vršaci. Ubrana pesem je zbudila pozornost gostov pri Domu na Kofcah, mi pa smo potegnili naprej na planino Šija v Taborniški dom. Topel sprejem oskrbnikov preproste koče in spet presenečenje: pozdrav za 60-letnika Jožeta in Bredo. Še smo uživali v prekrasnem razgledu ob sončnem zahodu, planinske pesmi so kar same vrele na dan. Potem pa pod streho, razpakirati težke nahrbtnike, večerja in dogovor za naslednji dan: gremo na Veliki vrh.

Spanje v podstrešni sobici je bilo malo moteno, a nas je že pred šesto iz daljave pozdravljalo toplo sonce. Prijetno sveže in svetlo jutro smo pozdravili s pesmijo in se opremili za pohod na vrh. Po Kačji stezi smo se prebili do glavne poti na Veliki vrh (2088m), potem pa počasi s pesmijo kljubovali višini in vse bolj vročemu soncu. Številni pohodniki so bili navdušeni nad našim petjem, zapeli smo tudi slavljenki za 50 let. Žal je pod vrhom zaradi zdravstvenih težav omagal Darko. Na vrhu smo ob krasnih razgledih proti Julijcem in Avstriji zapeli nekaj planinskih. Slučajno sta bila tam snemalca z dronom in smo posneli še en čudovit video. Potem smo se malo razbiti vračali proti Taborniškemu domu. Darku je pomagala zelo čutna oskrbnica Simona. Mi pa smo razvijali presenečenje za Jožeta in Bredo. Izkazalo se je, da so ga zakuhali njuni otroci, ki so prišli na planino in nas pogostili še s torto in sladkimi dobrotami. Prileglo se je malo počitka v senci. Vseskozi pa smo s pesmijo pozdravljali številne pohodnike. Zadovoljili smo tudi hrvaške goste. Zanimivi so bili konjeniki, ki so prišli gledat utrinke (sv. Lovrenca). Za večerjo smo si privoščili domače štruklje. Po napornem dnevu se je tokrat že lažje spalo.

Za nedeljsko jutro smo nekateri planirali še osvojitev višjega vrha Košute, Velikega kladiva. Žal nas je namesto sonca pozdravila gosta megla in po dobri uri mendranja smo se odločili, da se obrnemo proti dolini. Darko je dobro okreval, Žiga je mazal koleno. Počasi smo spakirali in se pripravili na spust. Po dogovoru smo se odločili, da se udeležimo svete maše pri kapelici sv. Janeza Krstnika.

Mimogrede smo se pevci ustavili še pri Domu na Kofcah; zapeli smo nekaj planinskih in navdušili številne planince, ki so kljub kislemu vremenu proti poldnevu že zasedli vse mize okrog doma.

Potem pa smo se zbrali na jasi pri kapeli; zaradi obnavljanja cest je duhovnik iz Tržiča malo zamujal, mi pa smo s pesmijo že skoraj priklicali sonce. Maša s poučno pridigo je hitro minila. Okrog 100 pohodnikov pa je bilo veselo tudi našega sodelovanja; zato smo po maši še malo koncertirali.

Spust v dolino je bil v stilu orientacijskega pohoda (taborniki na neoznačeni poti), ki pa se je uspešno končal blizu parkirišča. Zadovoljni, da smo vsi celi in večinoma zdravi, smo se sprostili na naslonjačih avtomobilov in se spustili v dolino. V Gostilni Ankele smo bili presenetljivo hitro postreženi. Nad našim petjem so bili navdušeni tudi tuji gostje. Mi pa smo bili spet deležni nekaj pozornosti hišnega osebja. A nedeljske urice so se hitro iztekale in treba se je bilo usmeriti proti Litiji.

Hvala vsem udeležencem za razumevanje in sodelovanje. Posebna zahvala gre tudi osebju v Taborniškem domu na planini Šija.

POSNETEK PREPEVANJA Z VRHA VELIKEGA VRH

Udeleženi pevci:

 Žiga Tori, Tone Tori, Jože Kos, Zvone Jelenc, Berto Završnik, Darko Repovž, Stane Kmetič

 

Foto: Stane Kmetič, Zinka Tori

 

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.