Petrove prekle

Že nekaj let nas domačin »Končarjev« Peter razveseljuje z zelo zanimivimi in nadvse atraktivnimi preklami. Vsako pomlad jih je več in zanje so se začeli zanimati že  mimoidoči obiskovalci. Zakaj so tako velike, sprašujejo.

Da začnem na začetku in najprej predstavim Petra. Zelo izobražen (diplomant strojništva in ekonomije) mladi mož,  zaposlen na Občini Litija, kjer bistrega kot je, porabijo za marsikaj. Pa ne bi danes o tem.

V času, ko ni v službi ga srečujemo na kmetiji,  kjer pomaga nečaku pri »obiranju mej« s koso, raznih opravilih na njivi in okoli domačije,  nabira gozdne sadeže,  dela v gozdu,  na kratko,  zelo je povezan z naravo. Za izdelavo prekel porabi zelo veliko časa. Najprej jih je naseka v gozdu, olupi, nato pa še postaviti na njivo. In ne kar tako. V lepem zaporedju….

Tukaj se pa začenjajo vprašanja. Zakaj so tako velika, saj fižol ne zraste tako visoko. Njegov odgovor je , da bodo za več let, ker,  ko bodo zgnile v zemlji jih preprosto skrajša in bodo spet za nekaj časa stabilne. Pravijo, da so obrnjene navznoter, da ščitijo fižol pred ptiči. Karkoli že razmišljamo ima z njimi veliko dela in so postale polšniška atrakcija. Rekel bi, da jih je prav zanimivo videti in, da lepšajo našo krajino. Malo popravijo tudi slab izgled raznih drogov in električnih napeljav.

Tako, da vse čestitke Petru in kot kaže , če bo tako nadaljeval,  pride še v kakšno knjigo rekordov.

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.