Pester, sončen, zanimiv, vroč, raznolik in moker kulturni teden v Tepah na Polšniku – Branje pod krošnjami 2023

V soboto, 23. julija 2023 se je s potopisom po Irski, ki sta ga pripravili družini Kvapil in Vozelj zaključilo enotedensko druženje pod krošnjami v Tepah. V nedeljo, 16. julija sta kulturne dogodke z razstavo in glasbo otvorila likovna umetnica Špela Kobal in harmonikar Jure Tori. Razstava je bogatila galerijo prireditvenega prostora in Špela je s svojim umetniškim talentom navduševala tudi na ponedeljkovih otroških delavnicah. Jure Tori pa je z glasbo božal obiskovalce ob poeziji Aleša Štegra, še v vremensko pestrem torkovem večeru in tudi brez elektrike je bilo nepozabno lepo. Gregor Čušin je bil ponedeljkov gost. Ni le igralec, ampak tudi pesnik ter pisatelj in prvič smo bili deležni predstavitve njegovih pesmi. Nekatere sta s sinom Matijo tudi uglasbila, tako da je bila del večera tudi glasba.
Milena Miklavčič je odlična pripovedovalka. To smo sicer vsi vedeli in srečanje z njo je res prehitro minilo, saj so njene zgodbe neizmerno zanimive in poučne. Sredin večer je zaključil Boštjan Grošelj, ki nam je predstavil tri nove pesmice. »Glasbena skupina Čedahuči nas je popeljala skozi muzikalni tok pripovedi in intimne harmonije,« so zapisali organizatorji dogodka in res, večer je bil poln čarobne glasbe in prepevanja. V petek smo se razvajali z mozaikom glasbe slovenskih in tujih uspešnic, ki jih je odlično odpela Maruša Zmrzlak, na kontrabasu jo je spremljal Sašo Piskar, na kitari pa Matej Fele.
Vsako dopoldne so se najmlajši srečevali na ustvarjalnih delavnicah, plesali so zumbo z učiteljico Glorijo, sestavljali lego kocke, poslušali glasbo in seveda prebirali knjige. Torkovo dopoldne pa jih je obiskala tudi knjižničarka in pravljičarka Tatjana iz Knjižnice Litija. Kot je bilo že v uvodu omenjeno, smo teden zaključili z odlično predstavitvijo potovanja dveh domačih družin po Irski in koristnih informacij ni manjkalo.
Kratek je tale zapis za bogate kulturne ure, ki so v vročih in hkrati deževnih dneh prinesli v naš kraj veliko lepega in nepozabnega. Za to sta zaslužna Boštjan in Katarina Juvan (Zavod Hiša Juvan). Hvala za ves trud in predanost projektu, ki je prava osvežitev za poletne dni, ko smo člani Kulturnega društva Polšnik na dopustih in se kulturno dogajanje nadgrajuje tako, da lahko tudi kulturni ustvarjalci s Polšnika uživamo v nastopih gostov. Zavod Hiša Juvan se zahvaljuje vsem, ki ste s svojim prispevkom dodali delček k celoti, da so dogodki tako lepo uspeli. Dogodke so omogočili: Tomažič Bogomir, ZKMŠ Litija, AVR Rozina Tomaž s.p., DR Projekt d.o.o., Coma Commerce d.o.o., Golobinek d.o.o., Omahen Transport d.o.o., Tatjana Pevec, Predilnica Litija, d.o.o., Peter Golob, Peter Juvan, Občina Liitja, Andrej Župan in ETI Elektroelement d.o.o. Hvala! Hvala fotografinji Sandri Juvan, ki je ves teden skrbela za foto utrinke z dogodkov (več na FB strani Branje pod krošnjami - Polšnik) in tako
tudi vsem manjkajočim omogočila, da so vsaj skozi fotografije začutili utrip dogajanja na skednju, ki je res nekaj posebnega.  Številni obiskovalci smo se imeli lepo in komaj čakamo večerov v naslednjem letu.

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.