Očistili smo polšniške poti

»Po prehojenih kilometrih poti pridni Polšničani letos nismo našli niti ene smeti. Pločevinke in prazne cigaretne škatlice so preteklost in veseli nas, da so nekateri končno dojeli, da smeti niso za v naravo ampak za v smetnjake!«… Jah, če bi bilo to res… 1. april je že mimo. Žal čas, ko bo to resnični zapis, še ni prišel. Vendar upanje ostaja. Do takrat pa, če želimo živeti kvalitetno, v čistem in urejenem okolju, bomo žal še ohranjali tradicijo spomladanskega čiščenja. Na mladih svet stoji, zato je naša naloga tudi, da vsaj otrokom ozavestimo, kaj pomeni čisto okolje.

V marcu in aprilu so v zaselkih na Polšniku potekale čistilne akcije. Pridni domačini, ki jim je mar za čisto naravo, so si vzeli čas in naredili nekaj dobrega za svoje naslednike. Na Veliki Preski in Borovaku so se akcije najbolj množično udeležili, pometali so, pobirali smeti ob glavni cesti, očistili izvir Sopote in se ob tem družili in delali načrte za prihodnost. Akciji so se pridružile vse generacije Preščanov, kar je zelo pohvalno. Mamoljčani so nabrali dve polni vreči odpadkov in tudi guma najdena sredi gozda ni manjkala.  Šumničani so že v marcu očistili poti vse do Renk in ne boste verjeli,  tudi Stranski vrh ni imun na onesnaževalce. Zavedni Polšničani (iz centra kraja) so našli čas in dobro voljo za čisto naravo, Teplani pa smo z obsežno akcijo v začetku aprila pobrali res veliko smeti vse od Polšnika, preko Tep do Pasjeka. Verjetno pa nas  je nekaj tistih, ki tudi med letom ob sprehodu naberemo kakšno vrečko smeti, kar tako mimogrede.   In tako še vedno … Vsako leto pišem isto zgodbo…nabrali smo polne vreče pločevink, praznih cigaretnih škatlic in kozarčkov kavic iz avtomata… Vsako leto isto??? Vem, da tega ne bodo brali tisti brezvestneži, ali pa se mogoče motim. Zato… NE PROSIMO VELIKO, LE TO, DA SMETI NE MEČETE V NARAVO! PREPROSTO, KAJNE? JE RES TAKO TEŽKO RAZUMETI? VESTE, KAKO BI REKLI TAMLADI: PA KAJ TEB' NI JASN'???

ZAHVALA VSEM, ki ste čistili naš Polšnik. Hvala članom sveta KS za sodelovanje in Darku Povšetu (predstavniku KS Polšnik), ki je poskrbel za malico v gasilskem domu za vse, ki ste se 9. aprila (datum uradne čistilne akcije) udeležili akcije.  Ker upanje umre zadnje, upam da bom naslednje leto pisanje članka pričela isto kot letos, vendar brez nadaljevanja:« Jah, če bi bilo to res…«

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.