O 10-letnici Ljudskih pevk in godcev ter o koncertu Vidinih pesmi

Deset let že mineva, odkar so naše Ljudske pevke in godci pričeli s skupnim prepevanjem. Prvič na novem odru ob otvoritvi šole in dvorane, potem pa se je njihovo delovanje samo še gradilo in gradilo.  Povsod so lepo sprejeti, na domačih dogodkih, na koncertih po širni Sloveniji, v domovih starejših, po vrtcih... Prinašajo veselje, navdušenje, predvsem pa nas veseli to, da skrbijo za ohranjanje starih slovenskih napevov in jih tako predajajo mlajšim generacijam. Skupina je nastala na pobudo in v prvih letih pod vodstvom Vide Sladič, že nekaj let pa jih uspešno vodi Slavko Kos. Obiskujejo revije in se udeležujejo seminarjev, tako  tudi nadgrajujejo svoje znanje. Letošnji, jubilejni koncert je bil nekaj posebnega. Njihov program sta povezovala, kot že nekaj let, Rozi in Štef (humorista Vida Sladič in Slavko Kos). Izbrali so šegave pesmice, ki so jih s pomočjo "domačih" instrumentov odlično izvedli.  Gostili so domače pevce in sicer smo v praznovanje vključili predstavitev uglasbenih pesmi njihove pevke Vide Sladič, ki je pred dvema letoma izdala knjigo Prividke, v kateri je objavljenih tudi 8 njenih uglasbenih pesmi. Zanje je aranžmaje za zbore napisal Nejc Grm, odličen glasbenik (harmonikar) in skladatelj. Trenutno študira v Švici in se koncerta ni mogel udeležiti, je pa napisal takole: "»Kako super! Sem v Švici, tako da se žal dogodka ne bom mogel udeležiti. Vsem skupaj želim en super koncert, v kar sploh ne dvomim! :) Pozdravite mi vse pevke in pevce. Bom navijal iz Švice, da bo šlo vse lepo gladko! Srečno in lep pozdrav«.  Eno pesem so predstavile Ljudske pevke, štiri Moški pevski zbor Polšnik (um. vodja Žiga Tori) ter dve pesmi, prav za to priložnost zbrane pevke v ženski zbor, ki smo ga poimenovale Pinožin spev. Pesem Harmonika pa je zapel združen zbor. Vse pesmi nosijo sporočila in nas vabijo k razmišljanju o lepoti in veličini življenja. Ženski zbor vseh generacij  je le s sedmimi vajami, s pozitivno energijo in strokovnim pristopom na nastop odlično pripravila zborovodkinja Ana Tori.  Zadovoljstva po  nastopu v vseh skupinah ni manjkalo. Vida Sladič je po nastopu povedala, da  ob pisanju pesmic ni nikoli pomislila, da bodo kdaj izvedene z zbori in se zahvalila vsem, Jožetu Kosu, ki je pesmi predstavil skladatelju Nejcu Grmu,  Nejcu za odlične  priredbe in vložen trud ter vsem pevcem in seveda zborovodjem. 

Bil je čudovit večer. Čutila se je pozitivna in srčna energija vseh nastopajočih. Številne pohvale poslušalcev pa so bile pika na i za nepozaben koncert. Združili smo znanje, delo, predanost in talente. Nastalo je nekaj lepega. Nekaj, kar se bo zapisalo kot zlat kamenček v mozaiku polšniškega kulturnega ustvarjanja. Hvala Vidi in Nejcu, ki ju je povezala harmonika in pesmi, ki so bile povod, da smo skupaj ustvarjali in pridobili novo izkušnjo.  

Kot se za obletnico spodobi, smo se po dogodku družili in tudi prepevali ob samih domačih dobrotah. Hvala Krajevni skupnosti Polšnik, Petri Planinšek (Rožica) in Vrtnarstvu Klinc za sponzorski prispevek! Hvala domačim (kulturnim :) ) gospodinjam za sladke dobrote, Antonu Toriju in Vidi Sladič za pijačo, pridnim in močnim pomočnikom za pripravo in pospravljanje dvorane ter vsem, ki ste pripomogli, da je dogodek tako lepo uspel. Hvaležnost ne pozna meja. 

Tukajle  je na ogled filmček, ki je bil predstavljen kot uvod v prireditev:  PRIJATELJSTVO NEKAJ VELJA - 10 LET LJUDSKIH PEVK IN GODCEV.

Odlomek iz koncerta: PESMI VIDE SLADIČ (zborovske priredbe Nejc Grm).

Foto: Barbara Bučar 

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.