Novomašnik, bod' pozdravljen!

V ponedeljek, 29. junija 2020, je v ljubljanski stolnici  g. Tilen Oberwalder Zupanc prejel mašniško posvečenje. Na praznik svetih apostolov Petra in Pavla ga je v duhovnika posvetil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore.

Že v nedeljo, 5. julija, je novomašnik predčasno slovesno daroval novo sveto mašo tudi v naši župnijski cerkvi Lurške Matere Božje, saj   naslednjo nedeljo, 12. julija, poje slovesno novo sveto mašo v domači župniji Jarše pri Domžalah.

Letošnje veroučno leto je namreč g. Tilen v veri že poglabljal naše otroke, saj je pridno prihajal  iz sosednje župnije Zagorje v našo sredo. Zato smo bili še toliko bolj veseli, da se bo predčasno z nami veselil novomašniškega posvečenja.

Slovesno sveto mašo je daroval ob 11. uri v lepo s cvetjem ovenčani Marijini cerkvi, ohrabrujoč nagovor pa je novomašniku pripravil domači župnik g. Janez Jasenc.  Zbrano molitev in veselje občestva je še dopolnilo lepo petje domačega mešanega zbora s pridruženimi pevci.

G. Tilen, sicer tudi odličen pritrkovalec, organist in pevec, ki si je izbral za novomašno geslo: Odrini na globoko (Lk 5,4), rad poudari: »Dober duhovnik mora najprej imeti tesen osebni odnos z Bogom. V molitvi, premišljevanju Božje besede, v zakramentih. Vse, kar dela, mora zajemati iz tega odnosa. Tako je gotovo, da ne bo oznanjal sebe, ampak zgolj posredoval, kar ljudem želi sporočiti Gospod. Tako jih bo na najbolj gotov način privedel k Njemu. Biti mora med svojimi ljudmi, jih poznati in biti z njimi v dobrem in slabem. Truditi se mora biti podoben Kristusu, se darovati po njegovem zgledu. Poznam kar nekaj res gorečih in prizadevnih duhovnikov, ki si jih vzamem za zgled.«

Novomašniku še posebej ljub avtor A.J. Heschel (Sobota, Gospodov dan)  nazorno razlaga sodobnemu človeku žal že pogosto težko doumljivo srž:  »Šest dni na teden živimo pod diktaturo stvari v prostoru; ob sobotah pa se poskušamo uglasiti s svetostjo v času. To je dan, na katerega smo povabljeni, da bi prejeli delež tega, kar je večno v času, da bi se obrnili od dosežkov stvarjenja k svetosti stvarjenja, od sveta stvarjenja k stvarjenju sveta.«

Bilo je lepo, veselo in hkrati umirjeno doživetje za sleherno novomašnega blagoslova že(l)jno dušo.

G. Tilen, vse dobro in obilo blagoslova pri hoji za Kristusom vam želimo farani s Polšnika.

 

Foto: Jože Kos

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.