Nov informacijski center, obnovljeno kužno znamenje in kapelica

Na zimskem večeru Kluba D (TD Polšnik) smo si zadali kar nekaj obnovitvenih del v našem kraju. Že nekaj let smo razmišljali o novi informacijski tabli in letos je razmišljanje obrodilu tudi vidne sadove. Projektiranje  informacijskega centra je delo Jožeta Kosa , ideje o vsebini table smo sooblikovali na »kravžljanju »možgančkov KLUBA D v februarju, za oblikovanje vsebine table in aero fotografije pa je poskrbela Špela Pavlič Kos, naša oblikovalka. Tabla ponuja kar nekaj informacij, če pa bi kdo želel še več, pa bo pokukal na našo spletno stran. Dodali pa smo tudi evropsko priznanje, katerega smo prejeli pred leti, saj smo dolgo razmišljali, kako bi ga umestili v pravi prostor,  da ga predstavimo tudi obiskovalcem našega kraja. 

Leseni  okvir, smetnjak in lesene  klopi  je izvedlo in sponzoriralo  Mizarstvo Kos, za gradbena dela sta poskrbela Tomaž Vozelj in Mirko Vozelj, prispevek za gradbeni material: Anže Grom, Janez Judež in Tomaž Vozelj, pri montaži so Jožetu pomagali še Franci Kaplja, Anže Kos in Tomaž Vozelj,  lektorirala je Katarina Juvan. Pri oblikovanju vsebine pa sva sodelovali Špela Pavlič Kos in Mateja Sladič Vozelj.

 Informacijski center je že navdušil številne pohodnike in verjamem, da bo deležen ogleda mnogih obiskovalcev in domačinov. 

V centru Polšniku je bila obnove potrebna tudi kapelica, kateri je že odletaval omet. Organizator projekta je bil naš predsednik Franci Kaplja, za gradbena dela je poskrbel Jože Bevc, Zidarstvo in Fasaderstvo Bevc, za pleskarska dela pa Franc Černe. Velik hvala obema. 

Zelo pa smo veseli, da smo letos  izpeljali tudi projekt obnove kužnega znamenja v Sušju, katerega streha je že nekaj let klavrno propadala. Novo streho je izvedlo  in sponzoriralo Tesarstvo in krovstvo Bučar, Toni Bučar s.p. Tepe, Polšnik. Moramo pa zapisati, da se je dela lotil mladi tesar Luka Bučar in svoje delo s pomočnico Barbaro Bučar odlično opravil. Za gradbena in pleskarska dela sta poskrbela Tomaž Vozelj in Mirko Vozelj.

Da pa bo kužno znamenje povedalo zgodbo svojega nastanka je poskrbel Jože Kos, ki je raziskoval zgodovino in potrdil že znane informacije, da trikoten objekt kaže v smeri treh gradov: Zavrh, Medija in Bogenšperk, kot je to že opisal sam Janez Vajkard Valvazor.  S temi kraji so povezani zavetniki tamkajšnjih kapelic in so vsi znani kot priprošnjiki za ozdravitev od kuge.  Zgodba Roženvenske Marije je povezana z graščino Medija na Izlakah, kjer so živeli starši od Valvazorja. Tam so ji  postavili  kapelico v  zahvalo. Sveti Rok, svetnik, zavetnik proti kugi , ki ga strežeta s kruhom pes in s pijačo angel je upodobljen v kapelici družine Valvazor v lovskem dvorcu Zavrh ( Dole pri Litiji), Sveti Sebastjan ( Boštjan), zavetnik proti kugi, rimski vojščak pa je povezan z gradom Bogenšperk. Vse svetnike je domačinka SABINA BOŽJAK narisala na les in svojo nalogo opravila z odliko. HVALA Sabina. Na objekt kužnega znamenja pa sta jih pritrdila Franci Kaplja in Jože Kos.

V bližnji prihodnosti bomo v bližini znamenja postavili tudi tablo z opisom zgodovine in vse še bolj podrobno opisali. 

Pa imamo spet nekaj lepega za pokazati našim obiskovalcem. Načrtov pa je še veliko! Zato so ideje in pomoči vedno dobrodošle. 

Hvala vsem sodelujočim v teh treh projektih.

Foto: Barbara Bučar, Tomaž Vozelj, Mateja 

 

 

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.