Na strokovni ekskurziji projekta LESARIUS- Izkusi-Ustvarjaj-Spoštuj

Kot partner v projektu Lesar-ius, ki je pričel delovati v tem letu, smo se nekateri člani Turističnega društva Polšnik udeležili strokovne ekskurzije v Avstrijo. Projekt Lesarius so zasnovali v polšniškem podjetju Center za zunanjo ureditev iz Velike Preske, ga prijavili na razpis LAS in bili uspešni. Pri projektu sodelujeta še Mizarstvo Kos iz Velike Preske ter Vinogradniško društvo Štuc iz Šmartna pri Litiji, s katerim so tudi našli skupne točke. Vsi štirje partnerji se ukvarjamo z raziskovanjem dediščine na področju lesarstva v naših krajih, saj je cilj postaviti lesarski muzej. Nekateri člani TD Polšnik že uspešno obiskujejo krajane, zbirajo fotografije in zgodbe petih poklicev, ki so delovali na našem območju v preteklosti: tesarja, mizarja, kolarja, sodarja in rezbarja. Del raziskovanja pa so tudi ogledi dobrih praks. In 23. marec 2019 je bil dan (čudovit sončen dan), ko smo se preko Alp odpravili na obisk v mesto Riedau. Pisana druščina podjetnikov, njihovih sodelavcev, arhitektov, študentov, kustosinja, biolog, društveni raziskovalci...se je na avtobusu ob programu hitro spoznala in našla skupne točke. Naš prvi cilj je bil ogled podjetja Leitz - mednarodnega podjetja, ki ima obrate po vsem svetu in velja za enega izmed zelo visoko organiziranih podjetij na svetu (proizvajalec profesionalnega orodja za obdelavo lesa in umetnih materialov).  Podružnico ima tudi v Sloveniji  in sicer podjetje Leitz, orodja d.o.o., katerega direktor g. Boštjan Pogačnik je bil z nami. Že po predhodnem pripovedovanju g. Pogačnika smo dobili dober vtis o podjetju, ko pa smo prestopili njihov prag, pa presenečenj ni manjkalo. Podjetje  se uvršča v sam svetovni vrh glede inženirskih inovacij, optimizacije procesov in urejenosti proizvodnje. Veliko pozornost namenjajo izobraževanju mladih kadrov, zato so pred kratkim zgradili lastno vajeniško delavnico, nad katero smo bili še posebej navdušeni.  Sledil je ogled Lesarskega muzeja Lignorama. Muzej je zasnoval prejšnji direktor podjetja Leitz, ki je svojo zbirateljsko strast do starih obrtniških orodij oz. predmetov združil s podjetništvom. Ob finančni podpori svojega podjetja je postavil muzej, ki se odlično dopolnjuje s podjetniško dejavnostjo. Videli smo marsikaj zanimivega in ugotovili, da imamo veliko skupnih točk, saj je bila obdelava lesa v preteklosti podobna v obeh deželah. V zadnjih letih muzej deluje samostojno in je pomemben dejavnik pri ohranjanju dediščine v tistih krajih. Po podobnem principu (sodelovanje podjetja pri snovanju muzeja) bo ustanovljen tudi predvideni lesarski muzej na Veliki Preski. Brez podpore gospodarskega sektorja je to tudi v naši državi težko narediti. In podjetje Leitz ter Lesarski muzej Lignorama sta odličen primer dobre prakse, ob kateri smo spoznali veliko zanimivega in poučnega.

Zato hvala g. Pogačniku, da nam je ob pomoči Petre in Jožeta Kosa  pripravil program. Posebna zahvala podjetju Leitz iz Avstrije za kosilo ter vodenje po podjetju. Hvala tudi Leitz Slovenija in Mizarstvu Kos  za malici in TD Polšnik ter Vinogradniškemu društvu Štuc za pijačo. Odlična družba je s smehom in pesmijo krajšala pot nazaj domov, s harmonikarjem Stanetom Kmetičem in humoristko Vido Sladič.  

Zgodovina je pomemben del naših življenj, kar smo lahko zopet potrdili ob tej ekskurziji. Ne le na področju dediščine ampak tudi v podjetništvu. Ljudje smo različni in s tem tudi razmišljanja, kar je nujno za napredek in povsem normalno.  V kolikor pa imamo skupne cilje in začrtano pot, se vse zdi dosegljivo in vse ovire premagljive. In ekipa podjetja Centra za zunanjo ureditev ima cilj in v delovanju za dobro celotne lokalne skupnosti spoštuje, razmišlja,  ustvarja in uresničuje. 

  

Foto: Barbara Bučar, Mateja

 

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.