Moški pevski zbor Polšnik v Berlinu, 14.-16. junij 2019

Kot skoraj vsako leto smo se pevci MoPZ Polšnik tudi letos odpravili na gostovanje v tujino.  Po Poljski, Nizozemski, Avstriji, Bruslju, Nürnbergu, Hrvaški, … je bil tokrat na vrsti Berlin. Glavni iniciator in organizator takih gostovanj Jože Kos z Velike Preske je v navezi z rojakinjo Marijo (roj. Fojkar iz Litije) in slovenskim župnikom v Berlinu, g. Izidorjem Pečovnikom  Dorijem, pripravil prijetno potovanje v nemško prestolnico. Poseben izziv je bil za nekatere potovanje z letalom; večina je letenje prestala brez slabih izkušenj. Na sedežu Slovenske katoliške misije v Berlinu,  smo naleteli na topel sprejem, omogočili so nam tudi udobno in ugodno bivanje. Seveda smo si ogledali nekaj znamenitosti velemesta z bogato in kruto zgodovino. Marija in Dori sta nam osvežila spomin na polpreteklo zgodovino. Občudovali smo mogočne objekte in bili presenečeni nad urejenim javnim prevozom. V lepem vremenu je bilo prijetno pohajati po mestu, ki se še vedno pobira iz ruševin druge svetovne vojne. Poskusili smo tudi nekaj lokalnih in tujih kulinaričnih specialitet in ocenjevali širok izbor piva.

Pevci pa smo bili tam zaradi petja. Z malo previdnosti smo kašno zapeli na postajališčih, na trgih, pod mostom … in povsod naleteli na navdušenje mimoidočih. V trgovskem centru smo po spodbudnih aplavzih izvedli kar mali koncert. Prijetna doživetja! V soboto zvečer pa smo oblekli koncertne obleke, sodelovali pri slovenski maši, potem pa s krajšim koncertom pozdravili prisotne rojake in počastili bližajoči se državni praznik. Z nami je bil tudi veleposlanik RS v Nemčiji, g. Franc But. Po uradnem delu in fotografiranju pa je sledilo prijetno druženje ob dobri hrani in pijači. In spet je donela slovenska pesem.

Tridnevno gostovanje desetih pevcev in petih soprog se je srečno končalo. Hvaležni smo Jožetu, Mariji in Doriju, vsem ostalim, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi, osebju v nastanitvenem domu in naši disciplini. Dober namen je bil poplačan z božjim blagoslovom. Ostajajo nam lepi spomini na mesto, potovanje, prijetne ljudi in doživetja.

Avstralija nam je vse bliže.

 

Foto: Zinka Tori, Jože Kos, Stane Kmetč

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.