MoPZ Polšnik in Moška vokalna skupina Lipa Litija združila glasove na novoletnem koncertu

Petek, 6. januarja 2023 so pesmi in besede napolnile dvorano na Polšniku. Zbrani v krogu in ob ognju smo prisluhnili Moškemu pevskemu zboru Polšnik in gostom, Moški vokalni skupini Lipa Litija, ki so prepevali božične, ljubezenske in domoljubne pesmi. Zborovodja obeh skupin Žiga Tori je izbral pesmi, ki so povezale pevce in ubrani moški glasovi so navdušili poslušalce. Skozi povezovalni program smo spoznali nekatere manj znane stare novoletne običaje, ki sta jih bolj podrobno predstavili srednješolki Zarja Ribič in Mia Vozelj, uvod in zaključek z voščilom in zahvalo pa sva zaokrožili Tanja Ribič in Mateja Sladič Vozelj. Za sceno, ognjeno središče dogodka,  je zaslužno Mizarstvo Kos in kot je obrazložil avtor Jože,  24 stebričkov predstavlja dan in vsaka ura v dnevu naj gradi ogenj medsebojne ljubezni in dajanja. Vse prisotne je pozdravil tudi župan občine Litija, g. Franci Rokavec in pohvalil delo Polšničanov ter voščil vsem ob novem letu. Koncert je bil tudi priložnost, da smo se krajani oz. Krajevna skupnost Polšnik zahvalili Antonu Korimšku za dolgoletno, kar 24-letno delo, ko je  z izjemnim občutkom plul v viharnih valovih občinskega sveta, da je  pripomogel k uresničitvi vseh večjih projektov v našem kraju.  Kar 25 let je bil predsednik in kasneje podpredsednik Kulturnega društva Pavle Voje  Polšnik, že več kot 40 let je pevec Moškega pevskega zbora Polšnik in Mešanega cerkvenega zbora Lurške matere božje na Polšniku. Toni je s srcem predan našemu kraju in je eden najzaslužnejših krajanov, da je  Polšnik napredoval in je skozi desetletja postajal zgled mnogim vasem širom Slovenije. Koncert smo zaključili z druženjem ob dobri pijači in hrani, še posebej pa smo bili veseli in hvaležni za nepozabno dober poprtnik, božični kruh, ki ga je spekla ga. Marinka Poznajelšek iz Tep.  Hvala  ženam pevcev za sladke dobrote, Tonetu Toriju, Antonu Lokarju  za vino, Zvonetu Jelencu za sok  in Tejčki Vozelj ter Tomažu Vozelj za tehnično pomoč. Scenarij: Mateja Sladič Vozelj. Hvala vsem za pozitivne odzive.

Skupaj smo preživeli res srčno glasbeno uro.  S hvaležnostjo smo zaključili večer, saj:  »Hvaležnost daje smisel preteklosti, omogoča vizijo prihodnosti ter prinaša obilico miru in spokojnosti v trenutku, ki je za vse nas najbolj pomemben – zdaj.« 

 

Zahvala g. Antonu Korimšku: 

 Spoštovani Toni!

 Naju je nocoj doletela ta čast, da se vam v imenu krajanov zahvaliva za vaše dolgoletno delo v našem kraju. Čeprav veva, da boste že naprej mlajši ekipi z bogatimi izkušnjami iz srca pomagali pri odločitvah in pri zastavi kakšne dobre besede in da boste prepevali dokler boste lahko, je prav, da vseeno zaokrožimo eno zelo delovno obdobje, ki se bo v našem kraju zapisalo na posebno stran zgodovine.

Toni je bil  24 let občinski svetnik in z izjemnim občutkom plul v viharnih valovih občinskega sveta, da je  pripomogel k uresničitvi vseh večjih projektov v našem kraju: gradnja nove podružnične šole, vrtca, in dvorane,  gradnja nove poslovilne vežice, več kot 20 let aktivnosti za gradnjo krajevnih in občinskih cest, za modernizacijo vodovodnega omrežja,  neprecenljive so njegove aktivnosti za modernizacijo ceste Velika Reka – Radeče, sodeloval je pri pridobivanju sredstev pri številnih nabavah gasilske opreme, pri nabavi orgel, opreme za kulturno dvorano in zagotovo smo še kaj pozabili…  

V letih 1994-1998 in 2002-2022 je opravljal delo svetnika v Občinskem svetu Občine, nekaj mandatnih obdobji je bil predstavnik Občine Litija v svetu Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in ponovno potrjen tudi v letu 2021,  od začetka leta 2017 je bil vodja svetniške skupine SLS v občinskem svetu Občine Litija, od leta 2014 je bil tri mandatna obdobja član Komisije za mandatna vprašanja in volitve ter član Odbora za gospodarstvo, kmetijstvo in turizem in za vsa predana leta dela v Občini Litija je ob koncu leta prejeli tudi županovo priznanje. 

Kar 25 let je bil predsednik in kasneje podpredsednik Kulturnega društva Pavle Voje  Polšnik, že več kot 40 let je pevec Moškega pevskega zbora Polšnik in Mešanega cerkvenega zbora Lurške matere božje na Polšniku, mnogo let je bil predsednik moškega zbora, je organizator prepevanja na pogrebnih slovesnostih, dolgoletni član organizatorjev vseh kulturnih dogodkov Kulturnega društva Polšnik, podpornik in soorganizator številnih knjižnih izdaj v društvu, nepogrešljiv organizator druženja kulturnikov v Banovcih in srčni govornik na  mnogih kulturnih srečanjih.

Ne pozabimo, da je oče trem hčeram in dedek devetim vnukom oz. vnukinjam in seveda srečno poročen s Jožico,  ki sta lahko za zgled  mnogim zakonskim parom. 1. januarja letos je praznoval 70 let, zato še posebno voščilo.  Vse najboljše in še veliko zdravih in srečnih let! 

Dragi Toni, danes se vam pa mi iz srca zahvaljujemo za ves vložen trud, delo, predanost, srčnost, dolgoletno skrb za to, da je Polšnik napredoval in je skozi desetletja postajal zgled mnogim vasem širom Slovenije.

Hvala za vse že zapete pesmi in za vse, ki jih še boste, za neprecenljive izkušnje, ki ste jih  in jih še boste delili z mlajšimi, za vso podporo in vzpodbudne besede. HVALA OD SRCA.

 Foto: Barbara Bučar

 

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.