Ljudski pevci in godci prepevali po Sloveniji

Člani skupine Ljudskih pevk in godcev smo v decembru zelo aktivni.  1. 12. smo se odzvali  vabilu Zveze kmetic Slovenije in sodelovali na srečanju pevskih skupin na prireditvi Jesenski večer, v Gornji Radgoni. Sneg in mraz nista bila ovira za naše sodelovanje. Čeprav je kar daleč, sta nas naša dva šoferja varno pripeljala tja in nazaj. Na prireditvi je sodelovalo 8 skupin. Slišali (no bolj videli, ker ni delovalo ozvočenje) smo  dva zanimiva skeča v izvedbi  kmečkih klepetulj.   Predsednica Zveze kmetic Slovenije gospa Irena Ule je med napovedovanjem prebirala lepe misli v verzih, ki se nanašajo na kmečki stan. Prireditev je trajala  približno 2 uri. Čudilo me je, da je bilo tako malo lokalnih poslušalcev, saj je bilo v dvorani še veliko praznih stolov. Mislim, da smo z našim nastopom  navdušili, saj so nam ploskali tudi med izvajanjem. Po končanem nastopu smo se ob bogati pogostitvi še malo družili in poklepetali, saj je vendarle znano, da smo pevci vedno dobre volje. 

10. decembra smo nastopili na prireditvi Srečanje starejših občanov v Zagorju, ki ga organizaira tamkajšnji RK. V stekleni dvorani delavskega doma je, kjer je potekala prireditev se je zbralo veliko poslušalcev. Nastopile so tudi druge skupine: harmonikarji iz glasbene šole, baletke, Okrogli muzikanti... Poslušalci so bili nad našim nastopom navdušeni, saj radi poslušajo ljudske pesmi. Seveda ni manjkalo družabno srečanje in res vsa pohvala organizatorjem za lep večer.

12. decembra smo obiskali vrtec na Vačah. Otroci so si zvedavo ogledovali naše instrumente. Zapeli smo jim nekaj ljudskih pesmi, potem pa so nam še s svojimi instrumenti pomagali zapeti in zaigrati nekaj otroških pesmi. Bili so zelo prisrčni ter sproščeni in zanimalo jih je veliko stvari. 

14. decembra pa smo bili na obisku še v vrtcu v Hotiču, kjer so nas otroci zopet navdušili s svojim znanjem in glasbenim talentom. Peli smo skupaj in igrali na instrumente, znali pa so tudi nekaj ljudskih pesmic. Veseli smo, danjihovi dedki in babice ohranjajo in prenašajo dediščino ljudskega izročila na svoje otroke in vnuke. 

Foto: Marija iz Zagorja

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.