Kultura tudi skozi dediščino

V Kulturnem društvu Pavle Voje Polšnik poleg močnih pevskih aktivnosti gojimo tudi področje založništva, kot so izdaja knjig in CD-jev. Fotografiramo in med drugim  raziskujemo pa tudi nesnovno in snovno kulturno dediščino. V lanskem letu smo v sodelovanju z g. Janezom Jasencem pričeli s pripravami, zbiranjem gradiva o Ivanu Globelniku, graditelju polšniške cerkve Lurške Matere Božje.

V zbiranju gradiva na področju sakralne dediščine smo ugotovili, da imamo kar precej stvari za obnoviti. O tem bomo širše pisali v prihodnih mesecih.

Petra in Jože sta  dala idejo, da bi obnovo angela nad prižnico  posvetili pokojnemu Darku Repovžu.   Namesto cvetja  ob slovesu pa pevci obeh zborov, pri katerih je Darko sodeloval sredstva namenili za restavriranje  med 150 in 200 let starega kipa. Za to aktivnost so se  posebej potrudile predsednica kulturnega društva Pavle Voje Polšnik Tanja Ribič in tajnica mešanega cerkvenega zbora Tanja Bučar.

Tako je že zelo dotrajan kip, poln črvičkov, dobila v roke profesionalna restavratorka Saša Dolinšek in ga res vrhunsko obnovila. Zelo zanimivo poročilo, ki kaže kakšne postopke je potrebno  speljati,  si oglejte v priloženem poročilu.

 V četrtek 11. februarja 2021,  na praznik Lurške Matere Božje bo obnovljen kip blagoslovil tudi polšniški župnik Marko Mrlak.

 

POROČILO O KONSERVATORSKO-RESTAVRATORSKEM POSEGU NA POLIKROMIRANI LESENI PLASTIKI ANGELA IZ CERKVE LURŠKE MATERE BOŽJE NA POLŠNIKU

 

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.