Delavnica o tesnobi

V mesecu januarju in februarju 2018 je v organizaciji KORK na Polšniku potekala delavnica o tesnobi, oz. strokovno anksioznosti, katero je v okviru programa Sindi vodila višja med. sestra Petra Zaletelj iz Zd Litija.

Udeležilo se jo je 10 krajanov, ki se na kakršenkoli način srečujejo s tem problemom in so pripravljeni vložiti nekaj truda za izboljšanje stanja.

Predavateljica nas je na razumljiv način popeljala do opisa tesnobe, kako do nje pride, kakor tudi kako se z njo spopasti na najuspešnejši način.

Mogoče samo kratek povzetek. Tesnoba je pretiran strah, ki omejuje življenje. Nastane, kadar možgani preveč delujejo le v eno smer. Zato je zelo pomembno, da vsak posameznik prepozna stanje, ko se pojavi in ga tudi sam začne reševati v čim krajšem času. Ena izmed možnosti je, da se zaposlimo na kakršen koli način: osredotočeno  globoko dihanje, preusmeritev misli, vizualizacija. Govoriti, slišati, čutiti... same pozitivne stvari. Kdor ima diagnosticirano anksioznost, se mora zavedati in tudi sprejeit, da to spremeni življenjski slog, kot kakšna druga kronična bolezen- sladkorna, visok pritisk…

Ob kritičnih situacijah narediš širšo razlago, realno oceniš, koliko možnosti je za negativen  rezultat, nato razdeliš delo po prioriteti, zmožnostih…Zelo pomembno je tudi zavedanje, da moraš dejavnike razreševat le sam, ne pa prelagat na drugega. Bolnika je potrebno vzpodbujat, da si zaupa, da vzdržuje dobro psihično in fizično kondicijo.

Naj na koncu dodam še recept za katerega smo izvedeli, za super bio tabletko: 12000 KORAKOV. Privošči si ga lahko skoraj vsak, dosegljiv vedno in povsod, rezultat zagotovljen, stranski učinki pa sami pozitivni.

Hvala vsem udeležencem za prizadevno udejstvovanje, predvsem pa naši predavateljici Petri, ki se je trudila za nas.

Foto: Valentina Hribar

 
Klikni slike za povečavo

Všeč? Delite z drugimi.